Gå til innhold
Arkivverket

[#41541] Synnøve olsdatter, f. 1830, fikk hun et barn i 1695?


Gjest Beate hanssen
 Del

Recommended Posts

Gjest Beate hanssen

Dette høres litt utrolig ut spør du meg...Under nr 4657 i Folk og Slekt i Gamle Trondenes står det:Rasmus Kristensen, født 1626. Alvestad, Trondenes, død. 1697, Dale Trondenes. Gift ca. 1664 med Synnøve Olsdatter, f. 1630.Barn: Peder (1665-1862) Berit f. 1695.Var Rasmus gift 2 ganger, eller er årstallet på Berit feil? For det høres jo litt utrolig ut at en dame fikk et barn i en alder av 65 år...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Noe er sikkert feil, men her må man jo undersøke primærkildene for å avgjøre hva som er riktig.Jfr 1701-manntallet, som Berit Knudsen viser til, ser Synnøve Olsdatter ut til å være Rasmus Kristensens enke, og Ole Rasmussen (f. ca. 1680) og Hans Rasmussen (f. ca. 1689) kalles hennes sønner. Den personen som har ført manntallet, opererer kun med familiestillingen 'sønner', og aldri 'stesønner'. I ei tid med høy dødelighet, er det nesten påfallende at det ikke skulle finnes noen stesønner. Ut fra 1701-manntallet ville jeg derfor vært forsiktig med å konkludere med at Ole og Hans var Synnøves sønner, da jeg ville holdt åpent for at de var hennes stesønner.1701-manntallet angir videre at Peder Rasmussen var 34 år, dvs f. ca. 1667.Så må man spørre seg, og finne ut av: Hva er bygdebokas kilde for Berit, og hva er kilden for at hun ble født 1695? Hva er kilden for at Synnøve Olsdatter er født 1630? Mitt tips er at giftemålet er satt til 'ca. 1664' fordi forfatteren har antatt at Synnøve var mor til Peder Rasmussen, som jo ifølge bygdeboka var født 1665.Så kommer Johan Arthur Hansen med sitt interessante innlegg 3, som viser til en vielse mellom en Rasmus Kristensen og ei Synnøve Olsdatter 'ca. 1692'. Nå er det ikke spesifisert sted noe mer enn Troms, så det behøver ikke være samme par. Ei heller er det oppgitt kilde, og slike ca.-opplysninger bør vi normalt være litt skeptiske til, men denne opplysningen antyder jo også at det er noe galt i framstillinga til 'Folk og Slekt i gamle Trondenes'.Som sagt: Her må det primærkilder til. Finnes det f.eks. skifte etter Rasmus Kristensen og/eller Synnøve Olsdatter? Kirkebøkene starter ikke før 1744.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Her i Digitalarkivet er det en database som heter 'Skifteregister Troms 1690-1805'. Der finner jeg verken Rasmus Kristensen eller Synnøve Olsdatter, så da finnes det sannsynligvis ikke skifter etter dem. (Om da ikke Synnøve er identisk med Synnøve Olsdatter på Gamvik i Astafjord Lenke).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anita Riise

Beate Hanssen: Vi får feilmelding på epostadressa di. Kan du sende ein epost til digitalarkivet@arkivverket.no slik at vi får bekrefta adressa?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Beate Hanssen

det kan se ut til at Rasmus var gift 2 gang med ei Synnøve Olsdatter (side 444 og 446 i Trygve Lysaker sin bok).Bruk 2 (446): Enken etter Rasmus Kristensen, Synnøve Olsdatter, satt med gården til Henrik Ovesen overtok i 1707. i 1711 var han vistnok enkemann, men ble seinere gift med Berit Rasmusdatter, som ant var datter av forrige bruker.Men skal fortsette å undersøke dette nærmere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Det kan nok lønne seg å finne ut hva som baserer seg på sikre kildeopplysninger, og hva som er antagelser. Det vil gi et bedre utgangspunkt for å lete etter nye bevis. Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Steinar Olsen

heisiden gården ble delt mellom enken Synnøve Olsdtr og Peder Rasmusen 1665-1752 kan det jo tyde på at Ole og Hans var halvbrødre til Peder. Det var ganske vanlig å gjøre det på den måten for å sikre at enken hadde noe å leve av.Eller er det jo desverre lite papirer fra dette tidspunktet. Kirkeboken startet først 1734 Skifter starter med spredte forekomster fra 1690Steinar

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.