Gå til innhold
Arkivverket

[#41680] Gift 'Fest. Epiph. Christ.'


Gjest Svein Arnolf Bjørndal
 Del

Recommended Posts

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Et par i Gausdal ble trolovet 16 p. Trin. i 1703 og gift 'Fest. Epiph. Christ.' Jeg får ikke dette til å stemme med noen av de aktuelle helligdagene, som 25. des., 1. eller 6. januar. Noen som har noen idé?Jeg har sett på Olav Heskestads 'Kalender for historie og ættegransking'.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Men hvis det dreier seg om H3K, 6. januar, hvorfor har presten skrevet 'Christ.' som en del av angivelsen av datoen? H3K skulle jo hete Ephiphania Domini. Hva betyr egentlig ordet 'Ephiphania'? Kunne det i noen tilfeller også bli brukt i andre sammenhenger enn H3K?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Biberg Kristensen

Denne dagen har to navn: Festum Epiphani Christi eller 'Kristi Åpenbaring', og 'Hellig tre Kongers dag'. Navnene har en sammenheng: Det var denne dagen Jesus ble 'åpenbart' for verden representert ved de hellige tre konger. Det første navnet er det som er vanligst å finne i norske kirkebøker fra 1700-tallet, mens det ser ut som det siste har vært mer i bruk i Danmark.mvh Leif

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.