Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Olav Beyer

[#41739] Sven Otto Adolph Beyer og 'Mercantil' fra Kristiansund

Recommended Posts

Gjest Olav Beyer

Min tip-oldefar var kjøpmann i Kristiansund, eier av Søgaten 4 på Kirkelandet, Kristiansund N. fra 16/3-1856. Han var også eier av fraktebåter i Østersjøfart. Han eide en eiendom som strakte seg fra 'fossen', nå kalt Kaibakken (fossen er nå lagt i rør) og til Clausenenga og tomten der Fylkessykehuset står på Kirkelandet.Denne eiendommen hadde tidligere vært eiet av Mechlenborg-familien og arvingen Daniel Bendix Neumann.Adolph eiede bl. a. en frakteskute i Østersjøfart: Slettopperen (fore and aft schooner) i tre 'Mercantil' ,(m/skipsfører E(ilert?) Denstad, Søgaten, Kristiansund) fikk rigghavari under en storm under overfarten mellom Riga og København i 1873. Vraket strandet senere i Danmark.(kilde: Norsk sjøfartsmuseum)Vet noen av 'Kristiansundsekspertene' noe mer om sdette pesielt om hva som skjedde med 'Mercantil' kaptein og resten av mannskapet?Sven hadde en datter Marie Catherine, f.c 1856, gm. Lorentz Angell f. 1852. Hvem var hennes mor?Kjenner noen til sønnen Oluf Tuxen Beyer, f. 1867, (mor: Minna Werring) senere kjøpmann og norsk konsul i Rosario, Argentina. Jeg har ikke hatt hell i å spore opp etterkommere av ham. Etterkommere av Sven ved Aix-en-Provence (René Rougier) sier at de har hatt en henvendelse fra Argentina for ca. 15 år siden. Kun en telefon. Det finnes mange med etternavet Beyer i Argentina, så dette er ikke helt enkelt - selv for en spansktalende.

bilete1202.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Tore Kristiansen og Tor Larsen

Når det gjelder forliset, kan du kontakte Nordmøre Museum. De har kanskje mer om det eller skonnerten.ETC har følgende: Merkantil. Skonnert 52 reg. tonn, 24 c.l. Reder Adolph O. Bejer. Bygget 1866 Kristiania. Gikk i fart på Frankrike, Østersjøen og England. Strandet 1873 på danskekysten. Førere: 1869-1872 Johan Fahlvig, ca. 1872 Johan B. Olsen, 1872-1873 Eilert Denstad. Dessuten har Johan M. Øyen ført den i sine ledige stunder mellom sesjonene på styrmannsskolen.I noen trykte sider som ligger i ETCs arkiv, Fortegnelse over forliste Skibe hjemmehørende i Christiansund N, står det under 1873: Skonnert Merkantil. Captein E. Denstad, tilhørende A. O. Bejer, strandet paa de danske Øer: Mandskabet reddet.Mora til Marie Cathrine var i følge kirkeboka, Kristiansund kirkebok 1856-1865, side 26: 'Handelsborger Adolph Bejer, Kone Else Olava Marie f. Zæther.'Sida er brannskadd i midten men det ser ut til at alle navnene til foreldrene er med. Faddere var ?. F. Brun, Ludvig Flor, C. W. Frick, ? Alida Brun, Jfr. Mariane ?, Jfr. Hendriette Zæther.ETC har at Elise Zæther var datter av John Zæther, Skipskaptein og fører av brigg 'Selvstændigheden'. Eier av m.no. 112, Storgaten 19, 8/3 1832. Han var gift med Anne Cathrine som eide samme hus fram til 22/6 1847. Søsken av Elise avr Henriette og Johan Adolph f. 26/10 1826 og døde 3/2 1871. Handelsborger i Kristiansund som gikk fallitt ca. 1860. Han eide matr.nr. 112 fra 22/6 1847. I følge ETC står det i panteboka i 1847: 'Skj. fra Anne Cathrine Zæther til Johan Adolph Zæther for 1600 spd. mot at han gir sine søstre Elise og Henriette anstændig ophold og underholdning.'I ETC står det om Olaf Tuxen Bejer bare at han var født 1867 og døde 1944, og var gift med Carmelita. 'Kjøpmann og norsk konsul i Rosario.'Når det gjelder forklaringa på eiendommen som du nevner i første avsnitt, Waltherenga, så vi vi gjengi hva som står i Kristiansunds historie, bind 2, side 382 i kapitlet Gård og Grunn, skrevet av ETC: 'Waltherenga strakte seg altså på denne tid fra Torvet i syd til og med Øvreparken i nord og fra Fløya i vest til bebyggelsen i nedre del av Hauggaten og Torvgaten i øst. En stor del av byens sentrum ligger i den gamle Waltherenga, som altså soknet til Bejergården. F.L. Walther døde i 1827m men gården var i familiens eie helt til 1856, da den ble solgt til Adolf O. Bejer, etter hvem den fikk sitt navn.' Mvh Tore og Tor.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Olav Beyer

Takk til Tore & Tor for dette fra de brannskadde kirkebøkene fra Kristiansund. Jeg antar at Adolfs første kone døde tidlig og at de opplysningene er på sider som er vekke? Har prøvd å finne hvilken familie Sæther? FT. forteller om noen få med den 'Z' stavingen, bl.a en Trondheim. Noen etterslekt av Marie Catherine kan vel finnes i Nordland, etter sønnen Adolf Otto Angell,f. 1879 fotograf i Kristiansund, senere i Trondheim og til sist i Nesna. Datteren Nicoline Elise, f.1881 praktiserte også som fotograf, mens broren enna var i Kristiansund (jft. FT 1900) Etter dette er det jo ennå ikke noe som er off. tilgjengelig, om enn ikke brannskadet aprildagene 1940.Et besøk på museet i Kristiansund hadde vært betimelig vedr. den maritime historien nevnt over. Der skal også finnes lagret noen utskårne detaljer tatt vare på fra Bejergården (iflg. omtalen fra ETC i en av bybøkene). Her er en skannet miniatyr av en kobberstikk utført av en lokal kunstner (etter krigen?) basert på bildet som er gjengitt i bybøkene. Bejergården ble revet etter Minna Werring døde i 1915 (Hun satt med eiendommen etter Adolph Otto Beyer og da hun døde i 1915 ble eiendommen, Matr.nr.79 'Bejergaarden', med uthus og pakkhus på kaien solgt til Kristiansund kommune for 15 000 kr.)Etter dette har det blitt litt av en promenade i nå i 2006 derpakkhuset og skrenten mot sjøen før lå.MVH Olav Beyer (på gjennomreise fra Haltenbanken)

bilete1221.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.