Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Torbjørn Steen-Karlsen

[#41807] Aslak Kittilsen fra Telemark? En omvandrende mann i Vestfold

Recommended Posts

Gjest Torbjørn Steen-Karlsen

Lurte på om noen kunne gi meg supplerende opplysninger om følgende person(er). Dette er omreisende personer, men ved folketellingen 1801 er de bosatt på plassen Gurerød under Østre Nøtterøy på Nøtterøy.Aslak Kittilsen Gurerød Vestre, Mand, 42 år Begge i 1ste egteskab Skorsteens fejer og jordløs huusmand Berthe Johannesdatter, Hands kone, 53 år, Begge i 1ste egteskabAslak dukker opp allerede i 1782 da han får tvillingene Lars og Kristine på Tjøme med piken Maren Nilsdatter fra Kongsberg. Om Aslak står: 'Sidstleden Vinter skal have været i Tieneste paa Gaarden Skiærsnæs i Stokke Sogn' og om Maren står: 'Paa Gaarden Svelvigen paa Tjømøe indkomen'.Så er han gift med Berthe Johannesdatter før 1786. Hvem hun er vet jeg ikke og ikke hvor de ble gift. I 1801 konfirmeres deres sønn Johannes fra plassen Gurerød.De får datteren Karen i 1786. Da står det om Aslak: 'En efter Arbeyde omgaaende, Aslak Kittildsen Tellemarken', og om Berthe: 'Hans sidst fra Stokke Sogn i Pladsen V. Lunden p. N. Smidsrød her i Sognet indkomne Hustrue, Berthe Johanisd. V. Lunden p. N. Smidsrød'.De får også datteren Ingeborg Maria i 1790. Da står det om Aslak: 'Aslak Kitildsen Laurvigen ', og om Berthe: 'Hans Hustrue Berthe Johannisd. Laurvigen', samt 'Indkomen med Fødsels-Smerter i S. Munkerækken paa Ørsnæs'.Berthe dør på Smidsrødrønningen i 1810.Allerede i 1811 får Aslak flere barn: Andreas Aslaksen. Kaller seg Berg og kommer til Melsomvik. Ingeborg Maria og Anne Gurine som begge blir gift på Nøtterøy. Disse er født i Sem og i Borre. Alle født utenfor ekteskap.Kjenner noen til denne Aslak Kittilsen og hans kone Berthe Johannesdatter. Hvor er han fra? Kan det være noe i at han er fra Telemark. Hvor ble de gifte?. Har han flere barn rundt omkring i Telemark, Vestfold? Hvor dør Aslak? Hvor kommer Berthe fra?Er dette reisende folk i den forstand. Jeg har mange opplysninger, men mangler en del.Mvh. Torbjørn.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Berit Knudsen

FS: Ingebor Maria dpt. 5/2 1785 Stokke, Aslak Kitelsen og Berte Christine Johannesdt.Samme kilde, men VRI: Aslach 1/4-9/4 1758 Heddal, KIttel Aslachsen og Ingebor Torgrimsdatter. Dette barnet døde vel sannsynligvis for de fikk en ny Aslak 25/12-28/12 1760 Heddal.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Torkel Fagerli

Ifølge Vestfold-slekt ble Aslak og Berte gift i Sandar 3. juli 1782. Samme år fikk de der en sønn Johannes som ble født 26. august på Hauan Eiet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Torbjørn Steen-Karlsen

Tusen takk begge to.Den fødselen til Aslak i 1758 kan jo stemme bra. Og at mora heter Ingeborg. Han døper jo ikke mindre enn tre døttre for Ingeborg Marie.Så de ble gift i Sandar og der er sønnen Johannes født.Kjempeflott. Da har jeg kommet et steg videre. Tar gjerne imot flere opplysninger, hvis det finnes.Mvh. Torbjørn.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Torkel Fagerli

Den Ingeborg Marie som var født i Stokke i 1785, døde 22. mai 1785 på Sverstad i Sandar, jf. Vestfold-slekt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Torbjørn Steen-Karlsen

Tusen takk igjen. Det betyr at de oppholdt seg både i Larvik, Sandar, Stokke og Nøtterøy foruten eventuellt Telemark, og at Aslak hadde gjestespill på Tjøme, Nøtterøy, Sem og Borre. Han fikk sin første unge som 24 år gammel og den siste jeg vet om som 60-åring.Det som kan være spennende er om det er noen barn født/døpt/begravd/konfirmert i Telemark og om man kan finne noe mer i Larvik. Det kan vel ikke være sånn at de skriver Larvik, men de oppholder seg i Sandar. Mange spørsmål.Mvh. Torbjørn.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.