Gå til innhold
Arkivverket

[#42015] Køhler-saken


Gjest Jan Frode Johansen
 Del

Recommended Posts

Gjest Knut Fjogstad

Har ikke tatt meg tid til å følge med i denne saken og dens eventyrlige utvikling, slik at mitt spørsmål kanskje er berørt tidligere. Det er som følgende:Kan forklaringen være at H.Køhler (husk øreflippen) er en halvbror av Johan Orth?Mvh Knut

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Frank Johansen

I tråd 38775 ble det jo påvist at Hugo Köhler ble født i Eilenburg 22. januar 1861 som sønn av Friederikke Köhler og en ukjent far.Så vi kan like gjerne sette inn Storhertug Leopold II av Toskana som far :-) Han hadde vel en mengde slektninger i Tyskland. Kanskje var han på besøk hos noen av disse april 1860...?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Harald Søren Storaker

Nei, Det er ingen grunn til å anta at Hugo var i slekt med Johann Orth. Da Johan Orth forsvant på sjøen i 1890, dukka det opp mange som drømte om å gå inn i rollen til den forsvundne habsburger. Hugo Köhler hadde typisk bakgrunn for slike, født utafor ekteskap, og hadde flytta mange ganger slik at ingen kjente hans bakgrunn. Kanskje kjente han ikkje sjøl sin far.Alle som sto fram og gjorde krav på å vere Johann Orth blei raskt avslørt. Det var vel vanskelig å svare rett på alle spørsmål som dei blei konfrontert med. Men Hugo Köhler tidde med sin drøm. Han kom bare med noen antydninger overfor sin nærmeste familie. Og så samla han i smug noen effekter med relasjon til det habsburgske hoff og malte noen bilder. Disse effektene er alle veldig klønete forsøk på konstuere bevis, og som dermed beviser det motsatte, at Hugo Köhlers påstand i testamentet var ei livsløgn.Johann Orth var veldig forskjellig fra Hugo Köhler, både i utseende og i personlighet. Johann var ein intelleltuell idealist, ein rebell ved hoffet som gjorde opprør og sa fra seg alle sine titler i 1887. Han avslutta sin militære karriære og ville forsøke å livnære seg som vanlig sivil borger. Han ville forsøke seg som kaptein med et handelsskip. Desverre var han kanskje for uerfaren som sjømann. I alle fall forliste han i stormane omkring Kapp Horn i Sør-Amerika, og ingenting blei funne etter forliset.Det ville vere rart om denne Johann Orth skulle leve sine siste 50 år som anonym borger i Norge, og så skulle ønske å offentliggjøre etter sin død at han var av fin familie fra Østerrike. I så fall, så skulle det vere veldig enkelt for han å skrive noe privat fra dei 40 første år av sitt liv som bevis. Hugo Köhler skreiv noe, men bare slike ting som var kjent fra avisskriveriene og litteraturen omkring Johann Orth.Et av 'bevisene' er Gotha-kalenderen fra 1913, visstnok ein almenakk som adelen brukte. Korfor i all verden skulle Johann Orth gjøre seg bry med å anskaffe seg ein slik adelskalender? Men den passer godt inn i profilen til småborgeren Köhler i Kristiansand som drømmer om adelskap. Og så fotografiet av Hugo Köhler med forgylte pappmedaljer utanpå. Det er heilt utenkelig at Johann Orth skulle finne på noe slikt. Der er også ein fin skinnpung med noen spesielle bokstaver på. Dei bokstavene bærer aldeles ikkje preg av å vere laga ved det habsburgske hoff. Dei er tydelig skreven på lenge etter at pungen er laga.Et hovedbevis mot Köhler er kronologisvikten i Gotha-kalenderen. Der omtaler Köhler/Orth si reise som litograf i Sverige 1882-1890. På det tidspunktet dreiv Johann Orth på med heilt andre ting i Østerrike. Johann Orth kan umulig ha gjort den reiseruta i Sverige. Det beviser at påstanden om identitetskjøp er et faslkneri.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

Du har selvsagt rett, men denne døra er det bare pinneved igjen av. Uten at det affiserer genealogen det minste. Selv om det skulle komme en DNA-test ut av alt dette, vil nok genealogen finne et halmstrå som gjør han i stand til å fortsette å si at alle steiner ennå ikke er snudd. Sannsynligvis vil det ikke engang hjelp om litografen selv krabber opp fra graven og skriker 'Kødda!' så det blafrer i genealogens trommehinner. Det er nok ikke bare litografen som har laget seg en livsløgn, ser du. Jeg vil anbefale deg å se på debatten som underholdning, og ikke som et forsøk på å bevise/motbevise en tese.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Køhler-debattene her i forumet er ren underholdning fordi alle nå vet at det dreier seg om falskneri. Det jeg har større vanskeligheter med, er at selektiv informasjon plantes i utenlandske medier uten at motforestillingene er kjente. Altså at falskneriet videreføres i by drakt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars Ove Wangensteen

Til Harald (128)Du oppsummerte denne debatten med mange hundre innlegg på, etter min mening, en glitrende måte. Litt synd at østerikere ikke leser norsk.Hilsen en glad hobby-forsker uten de helt store ambisjonene.Mvh Lars Ove

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

Tore, du som kan tysk: Kan du ikke legge inn et tips på hjemmesiden til den aktuelle avisen. De griper sikekrt begjærlig muligheten til å skrive om at norske slektsforskere raser over keiserfalskneriet osv. osv. Kanskje det til og med kan vanke et tipshonorar. Da hadde denne tråden blitt hysterisk underholdende.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jan Frode Johansen

For å si det slik: Man måtte være kjukk i hovve om man ikke undersøkte denne saken nærmere.Det som dere gjør er å være aktor og dommer på samme tid og konkludere før etterforskningen er ferdig.Det er håll i hovve !Hilsen Privatetterforsker Jan F. Johansen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Morsomt er det utvilsomt; jeg er så engasjert at jeg har laget meg en egen Køhler/Orth-mappe, med avisutklipp, konkursbegjæringer, tvangsauksjoner, debattinnlegg og ikke minst utrolig mange fotomontasjer. Kjempegøy, spør dere meg. PÅ BOB ligger en avis fra 1945 og venter på meg, -med et foto av Køhler som 75-åring, eller var det Orth som 92-åring.....Det kan jo være OØNachrichten har '1000-tips', noen kan jo ta kontakt; http://www.nachrichten.at/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

En skikkelig etterforsker tar saken til retten når bevisene er tilstrekkelige til å felle en dom, eller henlegger saken når bevisene viser seg å ikke holde vann. Hadde politietterforskerne kjørt på slik som du gjør, JFJ, hadde mange uskyldige vært under etterforskning i årevis.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnstein Rønning

Det er kanskje bare en ting som er hundre prosent sikkert i denne saken. Det at det ALDRI vil bli gravd fram noe DNA - verken fra Køhler selv eller de andre 'hamburgerne'.Men saken er morsom, og Jan Johansen bør etter min mening stå på. Vi bør ha rom for litt Se og Hør reportasjer i dette forumet. Og det skal han ha; han lar seg ikke så lett vippe av pinnen! En annen ville ha gitt opp for lenge siden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Iver Mosvold

Det er noe som heter BAKROMSHUMOR som ikke egner seg like godt alle steder.Jeg tror ikke Brukerforumet bør være et slikt bakrom. De fleste vil vel være enige om at når det gjelder selve saken, så er det rubbel og bit sagt og undersøkt.Jeg har vanskelig for å tenke meg en eneste ting som framover fra nå som vil ha noe som helst med slektsforskning å gjøre.Siden jeg selv har bidratt til å holde liv i denne debatten som mange ler seg skakke av, så tar jeg selvkritikk på dette, - og oppfordrer andre til å holde kjeft.NOK er NOK. Det må da gå en grense, - Ikke bare for JFJ, men også for andre !IM

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Bragstad

Et litt sært spørsmål, kanskje, men man kan vel ikke påstå at JFJ har en utpreget 'Köhlerglaube' - eller kan man?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

Men om man ikke synes om at den (ufrivillige) humoren får leve videre i denne tråden, så er det jo ikke vanskelig å la være å delta; det er mange andre tråder å klikke på i stedet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Håkon Christiansen

Mens det i filmbransjen heter 'kill your darlings'; ikke la yndlingsscenen bli så uttværet at den dreper flyten i filmen, så er det motsatt i avishusene, der heter det 'never kill a good story', ikke still for mange spørsmål, de kan komme senere, nå gjelder det å fylle morgendagens avis. Slik er det vel også i OÖNachrichten. Så la nå denne tråden leve, vi vet at det ellers dukker opp en Köhler 7 eller er det nå kanskje Köhler 10? Dessuten vil jeg nå gjerne se hvordan dette ender, det ønsker vel andre også, ellers ville vel ikke disse debattene vært åpnet snart 40.000 ganger?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tom Harald Dahl

Man burde ta fram brus og potetgull og la seg bli underholdt ved å lese gjennom disse trådene om Køhler.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Benn Limann

Byen Gmunden venter på 'Slottsarvingene' / Innbydelse til kaffe og blodprøve Med slike overskrifter raljerer journalist Anneliese Edlinger i OÖNachrichten over det snarlige møtet i Gmunden mellom Köhler-etterkommerne og Habsburgerne.Spørsmålet er om Danielsen og Nilsen klarer å overtale Markus eller Johann Habsburg til å stille DNA-materiale til rådighet. - I Gmunden gleder man seg til besøket fra Norge, for borgermester Heinz Köppel regner med at nordmennene ikke har noe krav på slottet Ort. Og Köhlersaken har igjen brakt slottet tilbake i avisoverskriftene. Det er god reklame for turismen i byen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jan Frode Johansen

Det blir nok mer enn kaffe og blodprøve. Vi vil gå meget forsiktig frem mht. DNA tester av frykt for at prøver kan bli manipulert av en eller annen. Men vi gleder oss storlig. Gratis Hotel, Sightseeing, Omvisning på Slottet Orth , diskusjoner med historiske eksperter,Møte med Dr. Zehethoofer,Møte med Marcus og Johann Habsburg.Flotte lunsjer og middager. Vi blir motatt som konger !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Det blei liksom litt mykje PER for meg no, -siden eg e' i festspellrus. Eg tar like godt hele Henrik Jansens 'Udsigt fra Fløien' me', som e' skrive over fanejunker Thorvald Nielsens melodi; :Jeg hilser dig, du stolte By blandt Fjelde, Du Kyrres gamle minderige Stad! Du By med Glans fra Norges Sagavælde, Dig vier jeg mit enkle Hyldningskvad! Og aldrig drog mig Sydens varme Vover Som dig du solbelyste Puddefjord, Og aldrig mere skjøn end naar jeg over Din Bølge gled mod elskte Fædrejord. Jeg hilser dig naar Solens Glans forgylder Din Sommers Blomsterflor omkring din Favn, Og hele Dalen i et Guldslør hyller, Da mangler min Begeistring Ord og Navn!Paa Verdensrehden nu til sene Tider I Norges Banner vævet er dit Navn, Se, frem i Rummet Skuden mæktig glider, Og Navnet 'Bergen' lyser fra dens Stavn! Som nu du staar i fagrest Bryllupssmykke, - En Eventyrets Kongedatter lig. En Bøn om Fremgang, Hæder, Seir og Lykke Steg op til Lysets Guder varm og rig. Jeg elsker dig, du Havets Kongedatter, med Mercurs Gudestav i løftet Haand, I Regn, i Taage og i Solskinslatter Jeg knyttet er til dig med Blodets Baand!Arnfrid'en -som e' i stemning, de' e' Festspell og Nattjazz dokker'

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tor Iversen

Ja, da så...så lenge dere blir mottatt som konger så er jo alt bra og dandy. Kritikken som har vært reist bør jo falle med det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jan Frode Johansen

Herlig Arnfrid å få Bergensangen på trykk her ! Særlig for en kjuagutt fra Byen e' Bergen som jeg!Bergensenser i eksil på bondelandet Sør-Audnedal. Ha,Ha,Ha,Ha. ja, ja godnatt

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Rigmor Waler Iversen

Ja, vi har ca 14 dager igjen å vente på resultatet av turen til Østerrike.Når Arnfrid morer oss med Bergenssangen, kan jo jeg more litt med Frogn-sangen.Hvor skal jeg finne meg en pike, så ren som markens liljer små. Jo, her i Fraunars gamle rike, jeg skal min dyrebare få.Refreng: For jeg vil bygge meg en bolig, der hvor nattergalen sine triller slår. For jeg vil bygge meg en bolig, der hvor nattergalen sine triller slår.Den venn jeg alltid har i tanker, for han jeg leve vil og dø. Og hvor i verden enn jeg vanker, ham vil jeg elske til jeg dør.Refreng...Så la oss alltid sammen vandre, på denne tornefulle vei. Og aldri skilles fra hverandre, kun døden skiller deg og meg.Refreng....Riktignok ikke så pompøs som Bergenssangen, men er den ikke søøøøøøt?Ha en trivelig ventetid. Denne ventetiden er nesten mer spennende enn ventetiden ved et svangerskap.Ha en fin pinse alle sammen. Mvh og *Smil* fra Rigmor

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kjell Knudsen

JFJ (147) er på Vidden når han hevder at Arnfrid (146)har sitert Bergenssangen. Hun skriver i innlegget sitt at sangen er 'Utsikt fra Fløyen'. Bergenssangen heter 'Jeg tok min nystemte sitar i hende, sorgen forgikk meg på Ulrikens topp'. Så kan jo JFJ forklare hvorfor jeg sier han er på Vidden med stor V.Mvh Kjell

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Aase R Sæther

Kjell, her får du bøye deg for vestlendingane. 'Jeg tog min nystemte osv..' har som original titel 'Udsigt fra Fløien' - men skal vi halde fram den diskusjonen må vi vel over i ein annan tråd ;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.