Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Bjørn Even Veie

[#42045] Grønnesby-Sanvollan,Inderøy:Ane Nielsdtr f. ca 1778

Recommended Posts

Gjest Bjørn Even Veie

Hei, Lurer på om nokon har vore borti denne personen her:Ane Nielsdtr f. ca 1778 på Grønnesby på Sandvollan. Fann ei Ane Nielsdtr med bustad Grønnesby konfirmert i 1793.Det reknar eg med er henne.Ane Nielsdtr vart gift m. Benjamin Jonassen Acermann som kom til Røtte i Sparbu.Eg kjenner til opphavet til Achermann, han var f. 1776, faren var Jonas Bengtson Acermann f ca 1745 i Sverige.I 1773 vart han viet -i Mære kirke-med Anne Pedersdtr Nybo?f 1750 på Sandvollan.Anne Pedersdtr veit eg ikkje meir om-men det kan vere at det er henne som er nevnt under gården Undersager?? Barn: Anne Undersager f 1749, døpt (ouili).Far: Peder Olsen Undersager og mor;: Giertrud Jacobsdtr.?Over til Ane Nielsdtr Fra Grønnesby igjen. Som sagt vart ho gift m Benjamin Jonassen Achermann og kom til Røtte i Sparbu. Men det har ikkje lyktes å finne henne som f. på Inderøy.Kanskje er hennes familie innflytta til Inderøy?Dei kom da trolig til Grønnesby før 1793, ettersom eg trur det er rett person som står som konfirmert i 1793.Er det nokon som har noko om denne personen, er eg takksam for å høre om det!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Hallvard Bragstad

Jeg har en avskrift av folketellingen for 1791 i Inderøy, på Grønnesby bodde blant annet følgende familie:Nils, 52, bondenHællig (Helle?), 53, bondens qvindeJørgen, 20, børnAnne, 15, børn Det var (og er) flere Grønnesby-gårder, men denne må jo være den du er ute etter, med ei Anne Nilsdatter, født omkring 1785.Folketellingen fra 1779 anfører følgende personer på denne Grønnesby-gården: Nils, 40, bondeHelle, 41, bondens quindeJørgen Perss., 9, børnBarbro, 15, børnMaren, 11, børnAnne Nilsd., 3, børn Og dette viser jo at gårdkona Helle, må ha vært gift før. Og blant vigde i Inderøy finner jeg i 1762 en vielse, da giftet Peder Pedersen By (enkemann) seg med Helle Jørgensdatter. I 1775 giftet Helle Jørgensdatter seg på nytt, nå med enkemannen Nils Hallsteinsen fra Sparbu. Helles første ektemann, Peder Pedersen, døde 59 år gammel på Grønnesby, 17. juni 1774.Mht. Helle Jørgensdatter, finner jeg en som kan passe, født 22. april 1737. Foreldre: Jørgen Gran og Maren. Men alderen varierer jo med hver folketelling.... Hun er anført som død, 30. nov. 1822, 94 1/2 år gammel, var da kårkone på Grønnesby. Nils Halsteinsen døde 77 år gammel på Bye (ant. forkortelse for Grønnesby her), 30. mars 1815. 'laae syg i 8 Dage og døde af Svagelighed og Alderdom'.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Bjørn Even Veie

Der trur eg nok du fann svaret ja!!Bortsett fra ein liten regnefeil på 1791 folketellinga- når det gjeld ca. år Anne Nilsdtr vart født-ho er 15 år i 1791, og vert da f. ca. 1776.Da ser brikkene til å falle på plass, Nils H. er jo fra Sparbu, og såleis finn eg han ikkje som født under Inderøy..Tusen takk Halvard!!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Hallvard Bragstad

Som en liten kuriositet, kan jeg nevne at Nils Hallsteinsen på Grønnesby var oppført i de militære rullene så seint som i 1807.Han hadde da tittelen 'legdsmann', dvs. han var (en av to) ansvarlige menn fra legd 8, Grønnesby i Inderøy, som skulle føre oversikt, og komme med anbefalinger til den militære sesjonen. I 'Hovedlegdsrullen for Inderøen', fra 1807, er han anført å være født i 1740, og at han hadde avtjent sin militærtjeneste - hvor, og hva som, er ikke anført. De to legdsmennene på Grønnesby hadde ført opp ialt 5 ungdommer, i alderen 17 - 23 år fra sin legd. Om en av disse heter det: 'var angivet død ved forrige Session, Præsten kunne ikke attestere samme, men Compagniet søger saa meget inderligt at skaffe Verification'. Om en av de andre: 'har været andsat som Soldat No. 36, derfor desserteret og skal nu være i Christiania'.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.