Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Pål Gjerde

[#42049] Lagmann Jørgen Pedersen (Staur?) gm Gudrun Jonsdatter Teiste

Recommended Posts

Gjest Pål Gjerde

I følge Volda-soga Bind II, s. 431-432 var Carsten Jonson (Randall) til Førde gift med Maren Jørgensdatter. Hun var i følge bygdeboka datter av Lagmann i Trondheim Jørgen Pedersøn Staur og Gudrun Jonsdatter Teiste.Det virker for meg som om det er to Jørgen Pedersøn (Staur), den ene (Jørgen Pedersøn til Nervik) blir adlet 1527 og forlenet med Bakke kloster i 1548. Kilde: NRR.Den andre Jørgen Pederssøn blir lagmann i Trondheim 1565, og i 1592 er det nevnt en sak om arv hvor barna Peder, Johan, Carsten og Elsebe er nevnt (men ikke Maren). Kilde: NRRFølgende er sakset fra John Aarønes' hjemmeside: I et brev fra 1608 (gjengitt i Tingbok 1 for Indre Sogn 1648-1652, fol.83b) vert det sagt at fru Elsebe Teiste er Carsten Jonssøn Randals 'hustrues Moder broder daatter.' Fru Elsebe var då gift med herr Claus Berg til Ormgaard, kannik og domkantor i Oslo domkyrkje. Det høver bra med at herr Carsten var gift med ei dotter av Jørgen Pederssøn og Gudrun Jonsdotter (Teiste). Gudrun var dotter av Jon Teiste Olavsson til Ytre Kroken, medan bror hennar, Olav Teiste Jonsson til Bjelland var far til Elsebe Teiste.'Er det noen som kjenner til eventuelle kilder som forteller at Maren var datter av Jørgen Pedersøn og Gudrun Teiste? Evt. om det er publisert noe forskning rundt dette ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Ikke annet enn at Aagaat Daae skriver det samme i PHT mht. Marens foreldre 1923 s.114 dog med det forbehold at faren er skrevet 'Jørgen (Pedersen Staur?)'. I

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Tore H Vigerust

Jørgen Pedersson til Nervik, kjent 1525-55 (og kanskje noen år tidligere); hans brorsønn, Jørgen Pedersson, kjent 1582 mm, gift med Guren Jonsdotter (Teiste). Det var dessuten to Peder Jørgensson, 1) den første Jørgen Pederssons sønnesønnssønn, 2) den sistnevnte Jørgen Pederssons sønn. Den yngre Jørgen Pederssons far var Peder Pedersson til Huseby, kjent 1530-63.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Bjørn Jonson Dale

Den Carsten som er nemnt i 1592 som eitt av 'barna' til Jørgen Pederson må vere lik svigersonen Carsten Jonson Randall.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Pål Gjerde

Takk for nyttige innspill! Dette klarer opp hvem som er hvem av de to JP'ene.Jeg ser at Peder Pedersøn er nevnt en rekke ganger i NRR, blant annet står det i 1571 at Fru Karen Lunge er Peders etterleverske. Er det noen som har noe mer info om Karen Lunge ?Til (4), det høres fornuftig ut, selv om det står Carsten Jørgensson er vel Carsten et såpass uvanlig navn at det høyst sansynligvis er svigersønnen det er snakk om ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Tore H Vigerust

Mener du at den PP hvis enke Karen Lunge nevnes 1571, er identisk med PP av slekten Staur ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Pål Gjerde

Var nok litt kjapp i vendinga der ;-) Fant en Peder Pederssøn i Trondheim, men det behøver selvfølgelig ikke være samme mann..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Pål Gjerde

Etter å sett i forskjellige kilder på nettet lurer jeg på om Peder Pederssøn til Huseby kan være den samme som Peder Pederssøn til Vik i Børsa.I Norske Riks Registranter (NRR), Bind I, s. 104, finner man følgende tekst: ”Peder Pederssøn [til Huseby] fik Følgebrev til Bønder og Tjenere, som bygge og bo i Børsen, at skulle svare ham, indtil Kongen derom anderledes om tilsigendes vorder. Kolding 4de Dag Paaske (4 April) 1548.”I samme bind, s. 168, listes opp ”Lensmændene i de mindre Len” i forbindelse med utskriving av en skatt (1553). Her finner man ”Peder Pederssøn (Børsen Len, Skogn, Bodvig), N. (Huseby Gaard og Len), .:”1567: ”Sammeledes have vi af samme Gunst og Naade undt og forlenet forne Mogens Pederssøn, vor og Norges Krones Gaard Vig Gaard [Gods] med Skouffuen [skaun] og Bessen [børgsen?], som Peder Pederssøn sidst i Værge havde, ..” (NRR I, s. 536)1571: ”Fru Karen Lunge, Peder Pederssøns Efterleverske” får forleningsbrev på Vigen ”hun nu udi boer”, Rosvold, Nøsted [Nøstum], Ein, Hamburrig [Hanberg], Kerum [Kjærum], Myren, Hegen [Eggen], Tonge [Tungen] og Riie [Rian] ”fri uden Afgift”, alle i Børgsen. (NRR I, s. 675)Er det noen som kjenner til hvorfor [til Huseby] er ført i klammer ? Og hva betyr 'N. (Huseby Gaard og Len)' ?Peder Pederssøn til Vik hadde også en forbindelse med Evert Bild og overgivelsen av Stenviksholm (NRR I, s. 374 og 416, NMag I, s. 173-175). i 1592 er det en trette mellom Jørgen Pederssøns (Peder Pederssøn til Husebys sønn) arvinger og Nils Bild. Jørgen Pedersøn var skyldig 800 daler til Nils Bilds far, Evert Bild. Nils Bild hadde etter Jørgen Pedersøns død overtatt 3 av gårdene hans for å dekke gjelden. Arvingene Peder Jørgenssøn, Johan Jørgenssøn, Carsten Jørgenssøn og Elsebe Jørgensdatter mener at verdien av gårdene er høyere enn gjelden og vil ha en dom for å få tilbake det overskytende. (NRR III, s. 263-264).Dette kan vel kanskje også bygge opp under at PP til Huseby og PP til Vik var samme mann ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.