Gå til innhold
Arkivverket

[#42318] føderådskone


Gjest Marita Nilssen
 Del

Recommended Posts

Gjest Arnfrid Mæland

Ordlista her på Digitalarkivet:' Føderaadskone Kone, gift eller enke, som har overgitt gård og grunn til barn/svigerbarn, og som har påberopt seg 'føderaad', dvs. rett til å bo på stedet så lenge hun lever. Boretten inneholdt ofte diverse rettigheter som tilgang på brensel, matvarer etc.''Kone, gift eller enke, som har overgitt gård og grunn til barn/svigerbarn, og som har påberopt seg 'føderaad', dvs. rett til å bo på stedet så lenge hun lever. Boretten inneholdt ofte diverse rettigheter som tilgang på brensel, matvarer etc.'

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Caplex.no:'føderåd, også kalt kår el. folge. — Jur. Rett til husvær o.a. ytelser som eier av gårdsbruk betinger seg ved overdragelse av eiendommen. Det vanligste er at odelsinnehaver overtar gården mot f. som del av kjøpesummen. Det er også adgang til å inngå avtale om f. uten sammenheng med eiendomsoverdragelse. F. må tinglyses for å få rettsvern. — Hist. F. er en eldgammel ordning i Norge, og er en avtale om underhold i form av kår, der den som skal motta underhold, kårnyteren, overdrar til kåryteren en rett i gården; dels kan det dreie som overdragelse av eiendomsrett eller bruksrett, på leilendingsbruk og (husmanns)plasser er det tale om såk. 'husbondrettigheter', dvs. overtagelse av rettighetene forankret i leiekontrakten. Jf. fletføring. '

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arild Kompelien

Kanskje en liten presisering som utfyller det Jan skriver.Rett nok blir de aller fleste føderådskontrakter inngått mellom de gamle og en sønn eller datter. Men det er da viktig å merke seg at føderådskontrakta også blir tinglyst som en heftelse på garden, slik at det blir eieren eller brukeren av garden som blir ansvarlig for å oppfylle kontrakta. Hvis ikke ville de gamle være ille ute hvis f. eks. sønnen døde før dem. Ved at kontrakta følger garden er de sikret mot slike eventualiteter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfinn Kjelland

At ordninga er gamal er det i alle fall ikkje tvil om. Den eldste kjente føderådskontrakten i Noreg er frå året 1315 og gjeld garden Gaupar i Bøverdalen i Lom (sjå Dipl. Norv. III nr 106), jfr. Kjell Helland-Hansen i boka: «Føderådsordningens historie i Norge» (utg. 1997).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.