Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Knut Sandblost

[#42352] Vielse og dåp hjemme

Recommended Posts

Gjest Knut Sandblost

Med jevne mellomrom dukker det opp par som blir viet hjemme i huset. Dette dreier seg i all hovedsak om personer fra kondisjonerte familier. Mao må man ha regnet det som 'fint' å bli viet hjemme.Men hva med hjemmedåp? Jeg er fullstendig klar over at i tilfeller der barnet var svakt - og man ikke kunne ta for gitt at det kom til vokse opp, holdt en hurtigdåp hjemme, for senere å bekrefte denne i kirken. Men finnes det eksempler på at man holdt hjemmedåp av samme grunn som vielse hjemme - nemlig fordi man regnet det som 'finere?'Er det noen som har tanker om dette?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Reidun Søbstad

I de hjemmdåpene jeg har sett notert i kirkebøkene så har det vært jordmor som sto for dåpen. Når hjemmedåpen senere ble bekreftet i kirken, ble denne bekreftelsen gjennomført av presten med et vanlig kirkelig dåpsrituale?mvhReidun Søbstad

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ivar S. Ertesvåg

Først til det siste: Stadfesting av heimedåp følgjer berre delvis dåpsritualet: Sjølve dåpshandlinga vert 'hoppa over'. (Det same gjeld no som på 1700-talet). Ved stadfesting spør presten om barnet er døypt; ikkje om følgjet vil at barnet skal verte døypt. Elles er det likt, med skriftlesing og velsigning.Til det første: Kristian Vs Norske lov (1687), 2. bok, 5.kap. har reglar om dette; Det er straffbart for både prest og foreldre å late barnet verte døypt utanfor kyrkja 'uden Fornødenhed det udkræver' (art. 2) http://www.hf.uio.no/PNH/chr5web/chr5_02_05.html (sjå ogs art. 8 og 9)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.