Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Sissil Bruun Sørensen

[#42575] Sola, Rogaland 1597 - var disse herrene bønder?

Recommended Posts

Gjest Sissil Bruun Sørensen

9 personer stevner sognepresten for fyll og mislighold av tjeneste i i perioden 1594-97. Det jeg lurer på, er hvilken sosial status de som stevner ham hadde - var de bønder? Navnene på de 9 er:Chrestenn paa Rot, Salmon Sole, Oluff Schadberrig, Oluff Euindsønn paa Søm, Orm Oluffsøn paa Ølberrig, Iuer Grandnesz, Oluff Ormsøn paa Rise, Andersz Botulphsønn, Johans Kolnesz oc Berdnis ibidem.Takknemlig for all informasjon om disse menneskene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Knut Inge Apesland

Hei: Du kan ganske sikkert går ut fra at de nevnte menn i 1590-åra var bønder / gårdbrukere / gårdeiere. Christen på Rot holdt til på øya Rott utenfor Sola-landet. Det har hendt flere ganger, også her på Agder, at bønder har stevnet 'øvrighetspersoner' både prester - for usedelig opptreden - og futer -bla. for urett ifm skatteinndriving.mvh Knut Inge A.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Sissil Bruun Sørensen

Takk skal du ha for svar. Jeg regner med at de er bønder - gårdsnavnene tyder jo på det. Men de ser ut til å ha en usedvanlig innsikt i ordinansen, samtidig som det virker som om de virkelig følger med på det som blir sagt fra prekestolen - selv om presten stort sett var full. Det var dette som gjorde at jeg gjerne ville ha bekreftet om de var bønder, og om noen visste noe mer om dem.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Knut Inge Apesland

Hei igjen: Den ene av karene dine er SALMON SOLE mest sannsynlig identisk med SALAMON OMMUNDSON SOLA (f. ca. 1560 - ca. 1610). LENSMANN I SOLA SKIPREIDE.På Sola-sidene på nettet (Sola og Tananger historie) - kan finnes ved å gå inn på Sola kommunes internett sider 'Lenker' så står det mye om bla. Lensmenn i Sola.Tekst som er knyttet til denne Salomon Ommundson Sola :'Med sitt 72 spanns bruk, var nok Salomon en av de rikeste i bygden. Salomon bodde på bruk nr. 1 på Utsola og var trolig sønnen til Ommund som brukte gården i 1563. Hvem som var lensmann før Salomon, i Sola, vet vi ikke, men fra ham har vi relativt fin oversikt. Både barnebarnet hans, Laurits (se nedenfor) og svigersønnen, Lasse Nordre Sunde, ble lensmenn (Lasse i Goa). Hvem han var gift med vet vi ikke, men vi kjenner til tre barn etter han. Salomon var med på kongehyllingen på Akershus i 1591 og er nevnt som lensmann blant annet i Stavanger Dom-kapitels Protokol i 1591 og -97. Ved et av disse tilfellene, møtte han i retten, hvor soknepresten i Håland, Kristen Pedersen måtte stå til rette for å ha forsømt menigheten og ofte var for full til å utføre embetet sitt. Han møtte full i kirken og besøkte aldri sognets fattige, derfor ble han den 17 juni 1597 avsatt. Kristen anket saken til Herredagen i Bergen, men avgjørelsen fra Stavanger ble stedfestet. Hvor lenge Salomon hadde lensmannsembedet i Sola skipreide vet vi ikke, men ikke lenger enn til 1606, for da er Ola Røg nevnt som lensmann. (Om ikke teorien med Ola Røg som lensmann i Sola holder vann, så helt til, som Torkell Mauland sier, 1610)'.Det er godt mulig du kan finne noe om enkele av de andre karene dine også.mvh Knut Inge Apesland.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Sissil Bruun Sørensen

Tusen takk igjen! Det er jo pinlig at jeg ikke tenkte på dette selv....

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.