Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Knut Skorpen

[#43635] Bruk av namn på prestegjeld/sokn

Recommended Posts

Gjest Knut Skorpen

Dønna prestegjeld vart så vidt eg veit etablert tidleg på 1960-talet, ved at Nordvik sokn vart skild ut frå Herøy pr.gjeld, og Dønnes sokn skild ut frå Nesna pr.gjeld.Det blir unøyaktig og forvirrande når DA bruker nemninga Dønna prestegjeld/sokn alt frå 1800-talet.I 1865 var Dønnes sokn ein del av Nesna prestegjeld (og omfatta delar av det som i dag er Dønna og Nesna kommunar). [url="http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20050427011210.jpg>Lenke Men ved indekseringa skriv DA Dønna prestegjeld/sokn.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Svein Warberg

To av statsarkivene, Statsarkivet i Trondheim (Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Nordland) og Statsarkivet i Kristiansand (Aust-Agder, Vest-Agder) har, i motsetning til de andre statsarkivene, delt inn kirkebøkene etter sokn og ikke etter prestegjeld. For skannede bøker på nett har vi i utgangspunktet ønsket å 'rette opp' dette. Dette skjer løpende ved tilrettelegging av metadata før skanning og indeksering, men de første bøkene som ble skannet fra nevnte fylker er allikevel lagt ut som soknebøker. En systematisk revisjon vil komme senere, når alle bøkene er lagt ut. Vi håper brukerne, som ofte vil ha god lokalkunnskap og dermed vil finne frem til bøkene allikevel, kan leve med dette så lenge.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Knut Skorpen

Takk, det var greitt å få ei forklaring på det eg opplevde som ein vaklande praksis.Utan lokalkunnskap er det vanskeleg å finne fram. Men når vi har funne fram, vil vi gjerne skrive kor opplysningane er henta.  I dette tilfellet skal vi skrive kyrkjebok for Dønnes sokn i Nesna prestegjeld (eller Dønnæs Sogn i Nesne Præstegjeld, om ein vil).  Det les vi på det skanna biletet av tittelbladet til kyrkjeboka.   Men om vi les frå DA sine opplysningar, står det Dønna (prestegjeld/sokn).   Namnet Dønna er også brukt på filmingsplakatane.Spesielt gale blir dette om vi har opplysningar fra gardar på øyane nord for Dønna, f.eks. frå Tomsvik, som i dag ligg i Nesna kommune, men som tidligare sokna til Dønnes.  Tomsvik har aldri høyrd til Dønna.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.