Gå til innhold
Arkivverket

[#43981] Sogneprest i Ringsaker, Reiert Svendsen


Gjest Ola Ljødal
 Del

Recommended Posts

Gjest Oddbjørn Johannessen

Reinert Svendsen var min tippoldemors fetter. Du finner en del om ham i et par debatter her i Brukarforum, f. eks. denne: Lenke.Dessuten har datteren, Sigrid Svendsen, gitt ut boken EN SKOLEGUTT I SKIEN I 1860-ÅRENE (Selskapet for Skien bys vel, 1994). Undertittel: 'Sogneprest Reinert Svendsen. Ungdomstiden'. Den er basert på farens egne dagboknotater.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Sogneprest Reinert Svendsens foreldre var altså lærer og kirkesanger Svend Gundersen Lønnegrav fra Kviteseid (1824-1913) og Siri Reiersdtr. Lia fra Nes Verk i Holt, A-A (1823-1889). De giftet seg i Holt, men var senere bosatt på Straumsnes i Vrådal.La meg ta med besteforeldrene også:Gunnar Tarjeison Lønnegrav (1785-1862) g. 1805 m. Signe Jonsdotter Fjone, Nissedal (1786-1840).Masovnsarbeider Reier Olsen Lia (1799-1876), Nes Verk g. 1822 m. Karen Helene Johnsdatter Skaaland (1795-1843), Holt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Iver Mosvold

Mye av hans prestegjerning var i Lofoten (Værøy og Røst), og det sies at presteskikkelsen I Johan Bojer ”Den Siste Viking” er Reinert Svendsen.Her på Hamar er han et kjent navn med gate oppkalt etter seg og med et stort portrettmaleri av hengende på veggen i salen på Hamar misjonshus.Han var stifteren av Veldre Historielag og en dyktig skribent. Årets utgave av Lofotboka har en gammel artikkel skrevet av Reinert Svendsen.IM

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Det finnes flere fotografier av Reinert Svendsen i Hedmarksmuseets fotoarkiv (søkbart på nettet: www.domkirkeodden.org/fotosamling/).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

En av Reinert Svendsens beste venner i studietiden var Peter Hærem, som organiserte sosiale sammenkomster der teologiske (og andre) emner ble diskutert. Reinert Svendsen skriver i sine dagboksnotater:'Arne Garborg var oftere tilstede ved vore aftensammenkomster, efterat han hadde fått artium. Ved en sådan leilighet fikk vi ham til å ta del i samtalen, skjønt han var ytterst fåmælt. Han hevdet to satser: 1, Troen er selvmord. Et uttrykk som Hærem syntes inneholdt en sannhet, forsåvidt som den der kommer til sand tro, må fornekte sig selv. 2. Man må først bli en radikal fornekter, før man kan bli en levende og varmhjertet kristen. I denne henseende påberopte han sig Paulus' eksempel.Debatten gikk høit. Men det gikk som efter så mangen krig: Alt blev som før ufreden begundte. Hver beholdt sin mening'.(Sitert etter Sigrid Svendsens framstilling.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.