Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Geir Thorud

[#44439] Hjemmedøper - konstruksjon av navn

Recommended Posts

Gjest Geir Thorud

Nederst side 17 i Kyrre beskrives hvordan man BØR konstruere navn for hjemmedøper ut fra navnet på barnets far, når det i originalen kun står at det er Faderen som er hjemmedøper.Gitt at faren allerede er registrert med sin egen rolle 'far', hva er hensikten med den nevnte konstruksjonen - holder det ikke med å registrere 'Faderen'?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kristian Strømme

Siden Kyrre skriver at man 'bør' konstruere, blir det en vurdering som registrator får ta. Dette gjelder jo også andre tilfeller hvor man kan trekke ut informasjon fra f.eks merknadsfeltet og inn i en egen rolle.I dette tilfellet holder det å registrere faderen, men med mulighet for å overføre det til en egen rolle hvis man ønsker det.Jeg ser at teksten i Kyrre er litt uklar akkurat her, og det er notert for fremtidig revisjon.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Geir Thorud

Inntill noen kommer opp med en praktisk nytteverdi kan vel hele prinsippet/eksempelet strykes. Ordet ”bør” vil av de fleste bli tolket som en klar oppfordring til å foreta denne konstruksjonen, dvs at man blir oppfordret til å utføre bortkastet arbeid. Avsnittet må vel kunne karakteriseres som særdeles lite lurt, og det er derfor ikke grunn til å vurdere dette i det hele tatt.De færreste som skriver av har satt seg nok inn i dette til å ha muligheter til gjøre en slik vurdering. Avskriverne vil ha klare instrukser ned til hver minste detalj, det går med alt for mye tid til å finne løsninger når standarder ikke er klare. Kyrre må derfor bli mer presis på en god del punkter, og inntil det skjer må vi skrive våre egne spesifikasjoner om hvordan man skal registrerer ihht Kyrre.I det aktuelle tilfelle ville jeg kun føre ”Faderen” i Stilling&Stand for rollen hjemmedøper. Jeg forstår ikke helt hvor man i tillegg skulle føre det i det aktuelle eksempelet, for så å trekke det ut i en egen rolle – det finnes ikke noe felt for hjemmedøper utenom rollen.Hadde det vært aktuelt å føre informasjonen i et annet felt i tillegg til de for rollen, så er prinsippet om å dobbeltføre (når man ønsker å gjøre informasjonen søkbar i en rolle), i de fleste tilfelle et teoretisk skrivebordprinsipp som ingen har klart å presentere noen praktisk nytteverdi ved, og hvis eneste hensikt må være å irritere de som skriver av – jfr f.eks tema 42431.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.