Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Lindis Rokstad

[#44472] Hva betyr dette?

Recommended Posts

Gjest Lindis Rokstad

Hei.Hva betyr 'Af søelegden' ? og 'lægdslem'?På forhånd takkLindis Rokstad

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Unge menn som skulle gjøre militærtjeneste skulle enten kunne gjøre tjeneste i hæren, det gjaldt alle som var 'af landlegd', mens de som sognet til sjøkrigskommissæren var alle som bodde langs kysten, og i byene langs kysten. De var 'af søelegd'.'Lægdslem' var den som var på fattigkassen, og som skulle ta del i systemet med fattiglegder, der de ble sendt rundt fra gard til gard, eller ble underholdt noen uker av hvert bruk.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kristian Hunskaar

En legd var en gruppe gårder som var ansvarlig for å fylle sentrale samdunnsoppgaver, for eksempel å utruste/stille en soldat. En sjølegd utrustet/stilte en matros.Et legdslem var en fattig og som regel gammel person som ikke kunne forsørge seg selv eller hadde noen til å forsørge seg, og som derfor gikk fra gård til gård i fattiglegden. Hver gård hadde plikt til forsørge legdslemmet noen uker.Se oppslagsordet 'legd' i Norsk historisk leksikon eller i et vanlig leksikon.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Astrid Ryen

Norsk historisk leksikon (ett bind) er verd å ha når man driver med slektsgranskning. Jeg husker ikke prisen lenger, men den var overkommelig. En fin julegave?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.