Gå til innhold
Arkivverket

[#44613] Angående odelsmantall ca.1660


Gjest Torkild Knudsen
 Del

Recommended Posts

Gjest Torkild Knudsen

Odelsgods slik som nedenfor. Er det slik at en kan regne med at det har vært i slekta en stund for å kunne regnes som odelsgods eller er det en mulighet for at det kan være kjøpegods eller kanskje makeskiftet.Fra rentekammerets amtregnskaper 1666. Odelsskattemanntall over Romsdal Len, Rødven Otting: Otte Møkkelbostad uti Korse 1/2pd, Knut Reffuen uti Korse 1/2pd, Anders Strande uti Korse 1pd. Dette var odelsgods de eide, men selv ikke besatt.Siden Knut Rødven står, som eier av godset bare noen få år (3-4 år), må han vel på noen måte ha en slags odelsrett til denne parten i Korse for å stå i odelsmantallet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Iflg. Historisk leksikon kunne betegnelsen 'odelsskatt' være misvisende, idet den kunne bli betalt også av kjøpe- og pantegods eller av folk som satt som leilendinger på en gård.Mest pålitelige er vel de (få) listene som skiller mellom odels- og andre typer eiendom.Hvis en mann giftet seg til odelsgods, ville han bli stående oppført med det for kortere eller lengre tid, inntil han evt. avhendet det. Kanskje det er det som er skjedd i tilfellet Knut Rødven?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Jfr også mitt siste innlegg her Lenke.Man kan dessverre ikke slutte at jordegods var odelsgods kun på bakgrunn av at det ble betalt odelsskatt av det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.