Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Knut Inge Apesland

[#44854] Oppslag i Grue bygdebok (Solør) - gården Hårstad 1600-tallet.

Recommended Posts

Gjest Knut Inge Apesland

Har noen tilgang på bygdebok for Grue i Solør ?Jeg ville bli veldig glad om noen kunne finne foreldre og evt andre forfedre til nedennevnte Jon Gunnarsen / Gundersen som ble gårdbruker på Østerhaug i Elverum 1639:JON GUNNARSEN HÅRSTAD / ØSTERHAUG (1609-1668) Gift ca 1639 i Elverum med KARI OLSDTR. (død 1680) Jon Gunnarsen var fra Hårstad i Grue. Gårdbruker på Østerhaug i Elverum da han i 1639 giftet seg med enken Kari. Kari var før g.m. Berger Strømmesen Vesterhaug død ca 1635 som gårdbruker på Østerhaug i Elverum. Jeg har fjernlånt bygdebøkene for Elveum og den gamle boka fra Våler i Solør, men trenger altså hjelp med JON GUNNARSEN FRA HÅRSTAD I GRUE.På forhånd takk, Knut Inge Apesland

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Finn Sollien

Hårstad i Grue: Grueboka II. 1. halvbind. Side 466 og utover der er Jon Gunnarsen nevnt. Fjernlån denne boka. Ikke så mye å hente. Mvh. Finn.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Frank Johansen

Fra skattematrikkelen 1647 for Grue Prgj:'Kield Horstad' bruker 2 huder, eier 1.'Joen Houg i Elffuerumb sogen' eier den andre huden.Kanskje var de brødre?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Knut Inge Apesland

Takk til Finn og Frank.Skal låne Grueboka + sjekke mer i skatemanntall etterhvert, så kanskje mulig å finne ut noe om hans evt. jordeiendommer. Vet han hadde noe gods i gården Hveberg i Grue.mvh Knut Inge A.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Sten Høyendahl

At Jon Gundersen Østerhaug og den noen år eldre Kjell Gundersen Hårstad i 1647 eier likelydende part i Hårstad, tyder ganske riktig på at de er brødre. Og beviset for dette foreligger i skiftet etter Eli Engebretsdatter 24. april 1716 i Grue. Det er i skiftebrevet tatt inn et dokument av 13. april 1679 der Olaug, Ingeborg og Marte Jonsdøtre, Jon Gundersens barn, selger 1/2 hud i Hårstad til Gunder Kjellsen Hårstad, 'Voris Kiære Sødskinde barn'. Gunder Kjellsen var sønn av Kjell Gundersen, og Eli Engebretsdatter hadde vært gift med Gunders sønn, Arne Gundersen Hårstad.I august 1701 sa Gunder Kjellsen Hårstad, Kjell Gundersens sønn, i en åstedssak at hans far var født på Kongshaug. Da må Kjells far være identisk med Gunder Kongshaug i Grue, som i 1624 eide 3 skinn i Hårstad. Gunder Kongshaug døde trolig rundt 1641. Ifølge odelsjordeboken 1642 eide Olaug Kongshaug blant annet 1 hud 3 skinn i Hårstad. Alt tyder på at Olaug var Gunder Kongshaugs enke, men om hun var mor til Kjell og Jon er mer usikkert.Gunder nevnes som oppsitter på Kongshaug i 1605, men i 1610 står han som 'husmann' (medbruker etter tidens språkbruk) mens Nils står som oppsitter. Nils Kongshaug er nevnt allerede i 1600, da han ga Nils skredder en 'blodvide'. Mye tyder på at Gunder og Nils Kongshaug var brødre. Av deres jordegods i 1615 ser vi at begge eide en part på 5 1/2 skinn i Berger (i Grue hovedsogn?).Den 1. oktober 1619 var Gunder og Nils Kongshaug med på å vurdere skiftet etter Siri Torderud, som var dømt til døden for triolldom. Initialene i deres segl viser GI og NI, noe som styrker antagelsen av at de var brødre. Oppkallingsskikker på denne tiden skal det ikke legges for mye vekt på, men ettersom Gunder hadde sønnen Jon, kan det ihvertfall stå som en hypotese at 'I' står for Jonsen, og at deres far het Jon. Men så er det også det at Nils Kongshaug hadde en sønn Isak...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Sten Høyendahl

Mens vi likevel er inne på Kongshaug: I den gamle bygdeboka for Grue står det henvist til en rettssak fra 1665 om Kongshaugs almenningsskog, der det ble ført vitneprov om at Gunder, far til Haaken Gundersen (senere til Sorknes) og Kolbjørn Gundersen, 50-60 år tidligere hadde bodd på Kongshaug. Dette er ikke tatt inn i tingboka, og jeg har heller ikke funnet det i andre arkivserier.Er det noen som vet hvor dette rettsreferatet befinner seg?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Sten Høyendahl

Ellers er en Kjell Kongshaug i Grue nevnt i 1575 og 1593. Ettersom en av Gunder Kongshaugs sønner het Kjell, er det ikke utenkelig at denne Kjell Kongshaug kan være Gunders svigerfar eller en annen nær slektning.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.