Gå til innhold
Arkivverket

[#44939] Giert Schlingewater, 1600-tallet, Mandal-Kristiansand


Gjest Per Torgersen
 Del

Recommended Posts

Gjest Per Torgersen

Takk for info. Jeg kjenner godt til skiftene (det er flere) etter Novock i 1699. For å vise hvor vanskelig de er å lese legger jeg ved ett bilde fra skifteprotokollen. Jeg har også fotokopi av registerkortene med ekstrakt av dette skiftet (og av flere andre i Halse).Jeg har komplett avskrift av skiftet fra 1702 - det er meget interressant i mange sammenhenger - som jeg har startet å bearbeide for web. Her mangler noe korrekturlesing. Jeg vil senere trolig spørre om hjelp til å tyde noen ord på digitalarkivet.Claus Gjertsen er nevnt i Novocks skifte fra 1702.

bilete10844.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Torleif Odland

Heller vanskelig å lese. Og da kan en kansje tenke seg at denne Claus eller Claws er Novock sin svoger. I følge boken om 'Tollvesenets utvikling på Agderkysten' var Frederik Novock ansatt 1/7 1674 som tolder i Mandal og Undal, nevnt til 1698, avgangen i 1699.Torleif

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Torgersen

Claus Gjertsen var fra Sør-Jylland, født i 1630-1640-årene, i følge Artikkel i NST XII i 1950 (Tørris Christensen og hans samtid).Skiftet i 1702 er heldigvis mer leselig...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Fjeldsgård

Klaus Gjertsen var nok KG Vådne/Øvre Møll i HolumSkifte ifølge Holumboka 1705 gm Maren Jensdotter SKjærnøsund.Sønn av Gjert Lauritsson Vaadne og Anna Clausdotter Tønsberg (datter av Claus Mogensson av Tønsberg)Jeg har ikke verifisert denne linja.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Torgersen

Som tidligere nevnt skjedde skiftet til toller Fredrik Novock i Mandal, i flere etapper 1699-1702. Her opplyses: 'Børnenes Moster, Karen Sal. hr. Søren Friises'. Dette tyder på at den Karen som var gift med Søren Isaksen Friis var tante til tollerens døtre. Det opplyses videre at konen til tolleren var 'Sal. Matrone Martha Elene Schlingevaeter'. Ut fra slektsnavnet kan man da gjette at både Karen og Marte Elene var døtre til sorenskriver Giert Schlingewater. Eller søstrene hans?Skiftet til Novock fra 1702 er veldig interresant på mange måter, men det er ikke andre spor etter hvem konen hans var enn overnevnte. Omkring hundre personer i Mandal m.m. er nevnt i skiftet. Om noen dager skal jeg legge ut en avskrift.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.