Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Anne Ørvig

[#45028] Tyding av dødsårsak - kirkebok for Sagene 1901

Recommended Posts

Gjest Anne Ørvig

Håper det er noen som kan hjelpe meg med å tyde dødsårsaken: Død 22.02.1901, begravet 01.03, enke og fattiglem Marta Karlsen, født 1926 i Sverige, adresse: Holstsgt. 2.Lenke Hilsen Anne

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Oddbjørn Johannessen

Det var ikke helt enkelt å lese dette, men sykdommen begynner på Pneu-. Skriften er noe slurvete, men det skal vel være Pneumonia (altså lungebetennelse). Det korte ordet etter er muligens 'cat.' (forkortelse for katarr(?) - jf. et par andre dødsårsaker på samme kirkebokside)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Egil Thee Danielsen

Oddbjørn har nok rett: lat. pneumoniæ catarrhus, ”lungekatarr”. Katarr er egentlig et gresk ord som innebærer at kjertler overproduserer fuktighet, det bokstavelig talt ”renner over” – jfr. [uten preposisjonen kata] Heraklits berømte panta rhei, ”alt flyter”, liksom nesa om vinteren. Sykelige personer klarer ikke å hoste opp slimet fra lungene, derav kirkebokinnførselen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.