Gå til innhold
Arkivverket

[#45135] Navneændring


Gjest Ellen og Per Rasmussen
 Del

Recommended Posts

Gjest Ellen og Per Rasmussen

Vi har i folketællinger fra 1865 (Borgsund) og 1875 (Ålesund) fundet et familiemedlem - Kristian Edvardsen f. 04.09.1842 Sunnelvens Prgj.Vi finder ham igen i kirkebøgerne fra 1875 for Ålesund, da han får et barn Olivia Kristiansen, f. 09.10.1869. Nu står han pludselig med følgende efternavn: Kristian Edvardsen Hellesylt.Vi forstår ikke hvorfra han får dette efternavn. Bliver det registreret nogen steder eller kan man i Norge bare kalde sig et nyt navn?Det undrer os også at barnet kommer til at hedde Kristiansen til efternavn. Hun har flere søskende med samme efternavn vi også har fundet i arkivet. Moderen hedder Oline Bergitte Olsdatter, f. 27.12.1832 Ulvstens S og Prgj.Vi har fundet oplysningerne i Digitalarkivet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Norge fikk en navnelov i 1923 som krevde faste slektsnavn, men i praksis er det mange steder først i 1946, med opprettelsen av folkeregistre i alle kommuner, at slektsnavnet ble endelig fastsatt.Hovedregelen i det gamle systemet var at man tok farens fornavn og brukte det som patronym, og da skal en sønn eller datter av Kristian kalle seg Kristiansen/Kristiansdatter. Og det var helt vanlig at man i Norge i tillegg plusset på navnet på stedet der man bodde, f.eks. garden Hellesylt. Flyttet man til et annet sted, ville man normalt ta det nye stedsnavnet i bruk.Svarene er altså: Ja, i Norge kunne man inntil 1923 ta et nytt navn ganske fritt. (Det finnes rett nok mange rettssaker der visse familier ville ha andre fradømt retten til å bruke 'deres' navn.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ellen og Per Rasmussen

Tusind tak for dit svar. Det er dejligt, at man fra Danmark kan modtage hjælp fra Norge.Vi har et spørgsmål mere, som du måske også kan give os et svar på. En søn til Kristian Edvardsen Hellesylt - Lars Hellesylt f. 05.01.1881 Ålesund - rejser til Danmark (Kolding) i 1898 og får 2 børn med en dansk pige (min oldemor). Han bliver ikke gift med pigen.Lars Hellesylt forsvinder derefter for os i de danske folketællinger.Kan vi se i et udvandrerarkiv fra Norge, at han rejser til Danmark og om han evt. vender tilbage til Norge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Det er nok dårlig med utvandrerarkiv i Norge, bortsett fra 'oversjøisk' emigrasjon, og Danmark ble nok knapt regnet som 'oversjøisk' i denne sammenhengen.Jeg ville ha rettet interessen mot meldingen til skifteretten ved dødsfallet til Kristian E. Hellesylt. Der skulle man vente å finne sønnen og sønnens adresse. Spørsmålet er om Kristian Hellesylt levde så lenge at det blir interessant i sammenhengen her, f. eks. til etter 1910/20? Skifterettens arkiv for Sunnmøres del ligger i Statsarkivet i Trondheim for den perioden som er aktuell her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ellen og Per Rasmussen

Vi har nu ved nærmere efterforskning fundet ud af, at Kristian Hellesylt er død d. 13.03.1921 i Ålesund.Vi er derfor interesseret i at se skifteprotokollen fra den gang, så vi måske ad den vej kan finde sønnen Lars Hellesylt. Hvor kan vi finde den og er den tilgængelig på internettet?Hvis ikke - kan vi så som nævnt ovenfor få informationen fra statsarkivet i Trondheim? Kan vi kontakte dem på mail (mailadresse?) og hvad vil det evt. koste os, at få oplysningerne tilsendt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.