Gå til innhold
Arkivverket
Gjest May Bjerke

[#45280] Amalie Wang og Thora Dehli, Kråkstad / Ski

Recommended Posts

Gjest May Bjerke

Søker opplysninger om følgende personer:Amalie Wang (Karen Amalie Vilhelmsdatter), datter av Vilhelm/Wilhelm Samuelsen, født 1856 i Kråkstad, Akershus.Hun eide og bodde en stund på Vang Vestre i Kråkstad/Ski, samt bodde også en periode i Villa Sanderborg ved Ski stasjon.Historien skal ha det til at hun drev et 'barnehjem' eller på en eller annen måte hjalp barn som ikke hadde foreldre. Hun bodde på Sanderborg sammen med Thora Dehli (Thora Katrine) som var født 1858 i Aurskog. Historien skal ha det til at disse trolig var kjærester. Senere flyttet også en Ellen Dal (f.1861) inn på Sanderborg.Både Amalie Wang og Thora Dehli blir beskrevet som markante personligheter. Bildet viser begge personene.Søker opplysninger om hva disse egentlig drev med, om det var et barnehjem eller noe lignende. Kanskje i regi av kirkesamfunnet i Ski? Det tyder på at disse har hjulpet en rekke barn og fulgt de opp igjennom oppveksten med en del hemmelighold som fulgte med. Thora Dehli døde rundt 1940 tallet. Er det noen som har bedre bilder av disse personene så mottas det også med stor takk. Har funnet ut litt fra bygdebok og kilder på nett, men ønsker mer informasjon om hvem disse var og hva de drev med, samt evt. bilder av Sanderborg, Amalie Wang, Thora Dehli, Ellen Dahl.All hjelp mottas med stor takk.

bilete1871.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest May Bjerke

Hei!Ja, dette er dem i 1900 tellingen. Vet du noe mer om dem, f.eks. om de drev et barnehjem i Ski.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Berit Knudsen

Jeg vet ingen ting om dem foruten det som står i tellinga.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Odd Brede

Dette kjenner du kanskje til:Sanderborg Den første tettbebyggelsen ved Ski stasjon kom på vestsiden av jernbanebrua, langs Nyveien (=Nordbyveien). Villa Sanderborg (foto) var første bygning i Nordbyveien på høyre side etter jernbanebrua (foto) . Ble bygd av Adolf Refsum i 1878, og han drev landhandel her fram til 1898. Han hadde også losji og skysstasjon for reisende. Sanderborg ble utpekt til Skibyens skysstasjon da toget kom i 1879. I 1882 klaget lensmann Severin Colbjørnsen til amtmannen over fyll og bråk på Sanderborg, men kommunestyret gav fortsatt skjenkebevilling. I 1883 overtok Marit Colbjørnsen (enken etter Severin) med bevilling for skysstasjon på Kapell-Sander. Rundt 1900 bodde ekteparet Nils og Helene Retvedt i Sanderborg. Her hadde de orkesterplass til livet i Skibyen. Her bodde også i mange år to markante personligheter, nemlig frøken Amalie Wang (som eide gården Vestre Vang) og Thora Dehli. Senere bodde også frøken Ellen Dahl der. Damene etterlot seg en betydelig formue som de testamenterte til Ski pleiehjem (3/4) og Ski Menighetshus (1/4). I oktober 1951 sendte telegrafbestyrer Aarstad ut anbudsinnbydelse på utgraving og grunnarbeider til den nye telefonautomatsentralen i Ski. Tomta til anlegget var allerede innkjøpt i 1948 på eiendommen Sanderborg. Søndag 22. januar 1961 ble de nye lokalene tatt i bruk av rikstelefon og skranketjenesten (foto) . Televerkets nye bygg fra 1969 ligger i dag på tomta etter Sanderborg. Telenor la ned butikken i 1997. Odd Brede

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest May Bjerke

Hei!Takk for opplysningene, Odd. Var klar over dette da det ligger på internet, men ønsker gjerne mer informasjon om Sanderborg. Håper noen vet noe.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ronny Hansen

Hei, May Bjerke. Ski historielags kalender for 2003 har bilder og tekst vedrørende Sanderborg og damene nevnt over.I Ski slektshistorielags etterlysningsside var samme tema tatt opp ca. februar 2007. Desverre er denne siden ikke oppegående nå pga. voldsom tilgang fra selgere og useriøse innlegg.Personen som sendte etterlysningen lykkes ikke i å få tak i kalenderen. Hvis du ønsker kan jeg sende deg en scannet versjon av bildene og teksten for privat bruk. Jeg vil ikke legge bildene inn her uten tilatelse fra Ski historielag. For å gjøre dette må jeg må ha din E-post adresse. Du kan sende en E-post til meg, adressen er rohasol@online.noMvh.Ronny Hansen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.