Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Randi Nesje Myhr

[#45285] Klokker Christen Rasmussen i Davik ( 1709-1779) Hvor kom foreldrene fra?

Recommended Posts

Gjest Randi Nesje Myhr

Foreldrne var Mari(e) Kaspersdatter f ca 1668, gift med Rasmus Andersen f ca 1657. De kjøpte Gulestø i Bremanger med kongeskøyte i 1727.I følge den nye bygdeboka hadde gården ligget øde ei tid inntil Rasmus vart brukar i 1715. Da Rasmus døde solgte enka Marie gården. Brukerforum 43046 'Det ble holdt skifte i 1731 i Gulestø etter Rasmus Anderssen. Han er skrevet 74 år da han dør i 1731. Kona hette Mari Kaspersdotter og barna var: Kristen 21 år, Agate 22 år og Margrete 20 år.' Eldste sønnen, Christen Rasmussen ( f 1711) ble klokker i Davik. Han giftet seg i 1735 med Ingeborg Jonsdtr Haus. Jeg har ikke funnet noe giftermål på søstrene. Det står i den nye bygdeboka under Ytredavik at Christen er født i 1709 i Haus. siden Haus ligger på nordsiden av fjorden er den ikke med i den nye bygdeboka. Den gamle bygdeboka for Davik skriver at Christen kom til Haus da han giftet seg med datteren der som var Ingeborg Jensdtr. Det er ganske mange Rasmus Andersen i Sogn og fjordane ved telling i 1666. Hvis han var 74 år i 1731 skulle han være født ca 1657 og altså være ca 9 år, men vi vet at det kan være ganske store avvik på alder oppgitt ved død.Jeg har prøvd å lete på Kasper/Casperfor å prøve å finne Mari sitt opphav. De finnes det ikke så mange av. I Nordfjord finnes følgende: Det finnes en i 1664 på Leiffdal, i Selløe, Eid. Han er ikke der i 1666, da er det bare en sønn Daniel Caspersen som nu er løsgjenger.På Nøstdal I Eids prestegjeld i Eids sogn finnes i 1666 en Casper på 68 år. I 1701 finnes der Guttorm Caspersen 49 år og hans sønn Casper Guttormsen 13 år + husmann Ingebrigt Caspersen 48 år. Mari kunne være søster til disse.På Tippen i Eid finnes en Casper Monsen som er 50 år i 1701. Det er skifte etter han [url="http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&debatt=arkiv&temanr=45115&sok=Randi+Nesje+Myhr&startnr=&antall=&spraak=&nr=1&antinnlegg=3#anker>Lenke og det ser ikke ut som han har noen datter Mari.I 1666 finnes det ellers fire Casper som er mellom 7 og 10 år og altså ikke aktuelle som far til Mari. I tellingen i Sundfjord finnes ingen Kasper eller Casper. Det finnes ingen Casper/ Kasper som det skiftes etter andre steder enn i Nordfjord det jeg har klart å finne.Det finnes en sogneprest, Casper Christensen Klingenberg i Kinn 1672-98, sønn av sogneprest Christen Jenssøn i Askevold. Han skal være født ca 1640. Det finnes skifte etter hans kone Margrethe

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Tor Kvien

For å løfte fram temaet kan det nevnes at den gamle bygdeboka for Davik omtaler en Kasper Rasmussen Kjøllesdal f. omkring 1651 som var gift med en Ingeborg Lucasd. Haus. På Haus er det dessuten nevnt en Rasmus Olsen gift med en Anne Lucasd. Haus.Ellers var det en bundtmaker på Indredavik, Casper Rotken som døde ca. 1656. Sistnevnte døde vel for tidlig til å være far til Mari.Med litt feilmargin kan Casper Kjøllesdal være en mulig kandidat. Gården ligger nær Haus, og en rotur/seiltur rett over fjorden til Davik. Dette kan kasnkje være verdt å sjekke nærmere.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Randi Nesje Myhr

Ikke lett å komme videre her. Ingen skifter etter noen av disse. Sett på tellingen i 1666. Under Kollesdal står sønn Casper Rasmussen 8 år. hvis dette er den samme er unøyaktigheten i vår disfavør.Hvis Marie er født ca 1668 da. På den annen side får ikke Marie barn før fra 1710 og utover så kanskje hun er født mye senere?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Randi Nesje Myhr

Ser at fødselsåret 1668 er høyst usikkert. Ei Mari Caspersdatter dør i Davik i september 1755 87 1/2 år gammel. Det er ikke sikkert dette er riktig Mari engang og erfaringsmessig er disse aldersangivelsene ofte ganske overdrevne.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.