Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Bjørn  Piro

[#45332] Årdal slekter (Holæter/Lægreid)

Recommended Posts

Gjest Bjørn  Piro

Endre Jonsen Holsæter, gårdbruker på Holsæter i Årdal, f. Årdal 1694 + Årdal 1739, giftet seg i 1723 med Anna Olsdatter Lægreid. Hun ble som enke gift på nytt i 1741 med Hermund Eiriksen Prestgarden. Jeg ønsker å vite når Anna var født og når hun døde.Endre var sønn av Jon Endresen Åbøle (omkr. 1646+1734), gårdbruker på Holsæter. Moren var: Brita Eriksdatter Prestgarden. Når døde hun og når var hun født?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Terje Tandsether

Det var skifte 23.4.1745 etter Brita Eriksdatter Holsæter, som døde hos Halvor Urnes står det i skiftet etter henne. Dette er svigersønnen hennes på Urnes i Hafslo, Halvor Rasmussen som var gift med dattera Guri Jonsdatter. Brita ble vel begravd i Hafslo, som ikke har med døde i kirkebøkene på denne tida. Vi kjenner derfor ikke bgr.dato eller alder.Når Anna Olsdatter døde vet vi ikke, for presten i Lærdal/Årdal har ikke ført bosted i kirkeboka ved begravelsene, bare hvilket sogn de tilhørte. Her er et par aktuelle kandidater:Anna Olsdatter av Årdal f. ca. 1697 død 9.3.1767, 70 år.Anna Olsdatter av Årdal f. ca. 1701 død 13.3.1794, 93 år.Det er ikke skifte etter noen av dem. En av disse er antagelig den Anna Olsdatter som giftet seg 1723 med Erik Jonsen Holsæter, bror til Endre Jonsen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Terje Hagen

HeiFinner dette skiftet på fylkesarkivet, dette er vel Anne Holsæter som er død omkring 1773.LenkeMvh. Terje Hagen, årdalstangen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Bjørn Piro

Til de 2 stykk Terje. Jeg ser at skiftet etter Anna Olsdatter, som vitterlig er mor til Ole Endresen Holsæter, ble holdt 6 juli 1774. Skiftet sier intet om hvorvidt Anna på dette tidspunkt var i live eller ei. De 2 aktuelle kandidatene til Anna Olsdatter er som følger: Anna Olsdatter + 1767 (70 år) og Anna Olsdatter + 1794 (93 år). Siden førstnevnte døde i 1767 og ovennevnte skifte først ble holdt 7 år senere, kan vi ikke da utelukke henne?? Den andre Anna døde først i 1794 og må da eventuelt ha holdt skifte i levende live. Er det riktig å reflektere slik?? Hilsen Bjørn.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Terje Hagen

Det kan godt være muleg at Anna døydde i 1767 og at skiftet vart helde etter at andre mannen hennar døydde i 1773.Ludvig Endreson, son hennar fekk halve bruket i 1761 etter at 'fastermannen' hans, Hallvar Ornes lyste Ludvig sin rett til garden, sia overtok han hin halvparten i garden etter stefaren sin då denne døydde i 1773.Laberg boki seier ingenting om at Anne levde så seint som 1773.Mvh. Terje Hagen, Årdalstangen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.