Gå til innhold
Arkivverket

[#45429] Status for utlegging ved nyttår


Gjest Geir Thorud
 Del

Recommended Posts

Gjest Geir Thorud

Har forsøkt å sette opp en oversikt over andelen kirkebøker (regnet i %) som er indeksert for hvert fylke ved nyttår, se diagram under.For å ha et nogenlunde likt sammenligningsgrunnlag er 100% det antall bøker som finnes i mikrofilmkatalogen på nett, dvs antall bøker som var filmet før utlegging på nett startet. For de fylker som sogner til Statsarkivene i Oslo og Kongsberg er det etter dette filmet og lagt ut nyere kirkebøker (spesielt lysningsprotokoller), noe som gjør at disse fylkene har (eller vil få) en andel over 100%.Ser man bort fra de nyere kirkebøker ligger gjenomsnittet for landet på ca 50% regnet i antall bøker, men regner man i antall sider er den omkring 55%, pga at nyere bøker har flere sider enn eldre bøker. Hvis man tar hensyn til alt nyere materiale for hele landet som skal filmes og legges ut vil tallene bli noen få % mindre. Noen av %-tallene som tidligere har vært presentert i dette forum er etter mitt skjønn litt feil (for høye) fordi man har sammenlignet epler og pærer.Hvis prosjektet skal fullføres i 2007 må produksjonen mer enn dobbles for flere av fylkene, sammenlignet med produksjonen høsten 2006.

bilete1933.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Marius Larsen

Ja,Hvis Trondheim skal bli ferdig til nyttår må det legges ut i overkant av 4 bøker om dagen, eller bortimot 30 i uka frem til årsskiftet.Denne tjenesten er likevel så bra at om det blir mars 2008 før de er ferdige, er jeg like glad for det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
Gjest Tom Harald Dahl

Hvordan er statusen per dags dato? Det er lagt mange nye indekserte sider siden nyttår. Er man i rute? Takker forøvrig for et kjempebra tilbud! :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

Stusen fylkesvis har jeg ikke oversikt over, men det er skannet ca. 1,7 av ca. 1,8 millioner sider. Det er indeksert snart 1,4 millioner sider, eller nesten 7500 av ca. 11.000 kirkebøker. Farten ser ut til å ha tatt seg opp i det siste; ca. 40 nye bøker eller mer hver dag, så det går radig framover. Holdes tempoet i antall kirkebøker som i dag, er det 18 uker igjen til alt er indeksert. Da er vi kommet til midten av juli.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Otto Jørgensen

Hva med bøker som enda ligger hos sognepresten fordi boka ikke er utskrevet og at de eldste deler i prinsipp kunne vært skannet og gjort tilbjengelige for brukerne?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Thorud

Det første man bør fokusere på er vel alle de bøkene som etter reglene burde vært avlevert. Det er vel ikke annet å gjøre enn å purre på presten. Jeg vet ikke hva Arkiverket gjør på den fronten.Det finnes også eksempler på at folk har sittet på prestekontoret og skrevet av, men da skal man nok kjenne presten godt. Hva med å fotografere på prestekontoret for så å skrive av, burde ikke være noe problem hvis boka skulle vært avlevert, og personvernet eller ivaretas.Ellers hjelper det å få presten interessert i slektsforskning ....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Laila N. Christiansen

Jeg har hatt kontakt med et menighetskontor, der de har en begravelses protokoll som ble skrevet ut i 1930. Den skal nå vurderes innlevert - selvom det ikke er over 80 år siden siste innførsel...Riksarkivaren holdt foredrag for DIS-Oslo/Akershus i Riksarkivets auditorium i begynnelsen av måneden. Han mener at det med antall år etter siste innførsel som krav til innlevering nå er 'ut-datert'- Så, kanskje vi får inn fler`?Mas på menighetskontorene, få bøkene levert, slik at vi ikke blir offer for tid, tann, brann.... man vet ikke hvor gode safer de har på de forskjellige kirkekontorer!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

17. mars var det indeksert 7616 av 11371 kirkebøker i dette prosjektet. Det betyr at 67% av kirkebøkene er indeksert.Prosjektet er utvidet en del underveis, og det betyr at det ikke lenger er ca. 1,85 millioner sider det er snakk om, men snarere 2,1 millioner.Vi har stadig fått bekymrede tilbakemeldinger om liten framdrift! Det er vel egentlig en fornærmelse. Det blir nå indeksert rundt 50 nye bøker hver dag. Det er rundt 10 000 nye sider hver arbeidsdag. Flaskehalsen nå er skanningen av mikrofilmer, ikke indekseringen. I august var 62% av de skannede bøkene indeksert, i dag er 88,2% av de ferdig skannede sidene indeksert, og indekseringen går for øyeblikket tre ganger så raskt som skanningen.Det hele er selvsagt bare snakk om hvor store ressurser man setter inn på jobben. Ved Statsarkivet i Bergen, som jeg kjenner best, økte vi innsatsen midt i februar. Vi har ikke noe problem med å indeksere 100-120 bøker i uken. Vi hadde indeksert 725 bøker (38,8%) ved årsskiftet, er oppe i 1240 (66,4%) i dag, og har for lenge siden lovet å være i havn med våre 1868 bøker innen 30. juni i år. Vi har nå igjen å indeksere 628 bøker. Dersom hele materialet for vårt distrikt hadde vært ferdig skannet og klart for indeksering, regner jeg med at vi uten store problemer hadde vært ferdige ved utgangen av april.Presteskapet har tidligere gitt uttrykk for at de ønsket å beholde kirkebøkene ut over 80 år. Under henvisning til økende levealder har man bedt om å få beholde materialet i 90 år. Når man nå enklere kan hente dåpsopplysninger fra 1915-1925 fra nett enn fra kirkebøkene i safen, er selvsagt det argumentet ikke lenger holdbart, og vi merker en økende interesse for å avlevere. Ved omorganiseringen av menighetene i Bergen for tre år siden fikk vi inn enkelte originalkirkebøker til forbi år 2000.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.