Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Rolf B. Holte

[#45605] Når gikke vi over fra Herred til Kommune

Recommended Posts

Gjest Rolf B. Holte

I 1919 gikk vi over fra Amt til Fylke. Var det da offisielt gikk over fra Herred til Kommune? Eller skjedde dette før/etter?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arnfrid Mæland

I store deler av Hardanger bruker de herad (herred) enda, så jeg vet ikke om det har vært noen offisiell endring.Mvh Arnfrid

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Oddvar Søreide

Fann litt på internett om dette, det er fremdeles enkelte kommuner som kaller seg for herred.Noen klipp fra nettet. herred. 1. Norr. herað, den minste enhet i enkelte av de no. småriker etter folkevandringstiden. 2. Ved innføring av kommunalt selvstyre i 1838 ble landkommunene betegnet som 'Communalbestyrelsesdistrikt'. Først i lov 6.6.1863 ble ordet h. brukt om landkommuner. Forskjellen mellom herredskommuner og bykommuner var lenge meget stor; f.eks. fantes det en skattelov for byene, en annen for landkommunene. 12.11.1954 kom en felles lov om administrasjonen av bykommuner og herredskommuner. Praktisk talt alle forskjeller er nå bortfalt, og alle bet. som kommuner.Ordet «herad» kjem frå norrønt herað; som har samanheng med ordet hær. Ei tyding av ordet er «bygd», som i namna «Krødsherad» og «Kvinnherad». Ei anna tyding av ordet er frå mellomalderen, særleg på Austlandet, der det kan tyde tingkrins med særskilt heradsting.Ei tredje tyding er frå 1863, der eit herad er eit fast avgrensa geografisk område på landet som blir administrert som ei eining og med lokalt sjølvstyre; ein landkommune. Skiljet mellom by- og heradskommune vart oppheva i kommunelova av 25. september 1992.Nokre norske kommunar nyttar nemninga 'herad' i staden for kommune i det offisielle namnet sitt:Granvin herad Kvam herad Ullensvang herad Ulvik herad

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Hans Mathisen

Den endring man kan peke på som viktig her, må vel være den som (i 1992 iflg. ovenstående innlegg) fjernet ulikhetene mellom herredskommuner og bykommuner. Når man henviser til at flere kommuner enda betegnes som herreder (f.eks. kommunen Sauherad i Telemark m.fl.) så gjelder det jo selve navnet på kommunen, som like fullt er en kommune, administrativt sett.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.