Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Arnstein Rønning

[#45697] Fogd i Tromsø, Laurits Hansen Løffberg - og fogden Hegelund

Recommended Posts

Gjest Arnstein Rønning

Hasselberg/Dahl skriver i 'Embetsmenn i Nord-Norge i tiden 1536-1700' at Laurits Hansen Løffberg var fogd i Tromsø i perioden 1669-1690. Dette var noen få år etter Morten Christensen Heggelund, som var fogd her 1634-58.Heggelund ser ut til å ha ført et anker i sitt segl. Det samme gjorde Løffberg, i henhold til nevnte skrift.Er det noen som kjenner noe mer til til Løffberg? Er det en 'link' til Hegelund?Hasselberg/Dahl skriver bl.a. at han som fogd var bosatt på gården Karlsøy, at han i 1688 flyttet til Jegervatn i Helgøy, og derfra til Berg under Svendsby i Helgøy ca 1699, der han bodde til sin død. De skriver videre at han var født ca 1631 og døde ca 1713. Videre at han var gift med Anna Christensdtr Bloch (barna mine sin ane), enke etter kunstmaleren Elias Fichenskouw.Jeg skal også ta med at det i nevnte skrivelse står at Løffberg førte en hånd med et sverd på hjelmen, samt bokstavene LHLB.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arnstein Rønning

...eller kan det ha vært slik at man som Tromsø-fogd skulle benytte et anker i seglet, men sine egne initialer i tillegg?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arnstein Rønning

Hasselberg/Dahl skriver også at Løffberg trolig ble avsatt fra stillingen på grunn av rot med regnskapet, men fortsatte som fogdens fullmektig under den neste fogden og nevnes som fullmektig ennå i 1702.Fogden som beholdt Løfberg som fullmektig, var Henrik Henriksen Riber. Hans svigerinne, Rebekka Mühlenport, ble gift med Karlsøy-presten Mikkel Jensen Heggelund (dette også hentet fra Hasselberg/Dahl).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arnfrid Mæland

Hei Arnstein;I 'Bygdebok for Karlsøy og Helgøy' finner jeg følgende under 'Enker og Faderløse':'Skipper Jeremias Figenschou på Kvitnes var gift 3 ganger i tida 1685-1720, mens mora hans, Anne Bloch, var gift 3 ganger i tida 1650-1670 -- med kunstmaler Elias Figenschou i Bergen, med styrmann Otte Ottesen på Nordeidet, og med fogd Løberg på Karlsøy. Anne Madsdatter på Helgøy, som i 1618 blei enke etter skipper Petter Jakobsen, satt derimot fortsatt som enke i 1640, etter over 20 års enkestand. '

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Knut Hansen

Hei Arnstein.Jeg vet ikke om jeg helt skjønner hva det er eksakt du er ute etter.En link til Heggelund er det, men om det var dette du mente, ja se det.Her er linken:” Anno 1708 d: 23 Juny blef holdet et almindeligt Leedingsberg og Sageting udj Langesund for helgøe tingstedtz Almue…. Dernest blef læst En forpandtning udgiven af Lauris hansen Løbberg boende paa Berig hvor udj hand pandtsetter til velagte mand Sr: Morten Sørensen hegel: Sin paaboende gaard saa og alt hvis hand Ejendis Er og Ejendis vorder for Ret vitterlig gield ? 73 voger 1 pd: 18 mk: fisk hand til hannem skyldig Er. hvilchen forpandtning er underskrefvet af Lars hansen Løberg Med Egen haand og Segl. saa og til vitterlighed teste? ret af Christen Christensen og hans tostesen. datterit Berrig d: 3 october Ao: 1707: Iligemaade blef læst en forpantning udgifven af Christen Christensen boende paa Reinsvold udj Tromsøe fogderig hvor udj hand haver pandtsat til Morten Sørensen bachebye, sin paaboende gaard samt og hans Ejende Midler saa vel de hand Nu har og Eiendes vorder, for Rede penger 12 Rdxdr: 3 mk: og 35 w. 1 pd: 3 mk: fisk, som hand til bemte: forpandtning var underskref af Christen Christensen Med Egen haand og Segl, samt og til vitterlighed testerit af Lauris hansen løbber, og hans tostesen. ” (vskr. Nord-Troms Museum)I tillegg, uten link til Heggelund: ” Anno = 1714 d=19 Juny, blef udj Langesund holdet Et Sædvanligt og ordinarit leedings berg og Sageting for Helgøe Tingstedtz almue,….. 2) En bøxsel Sedel forkyndt….. 5) En ditto læst, og udsted af ditto Berrenhof d=1 Augustj 1713. til Jon Niels: paa ? 1 pd: 6 Markes leje udj Svensbye, som Sal. lars hans: løbberg beboet haver og Nu er fra døedt. ” (vskr. Nord-Troms Museum)MvhKnut

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arnstein Rønning

Hjertelig takk til Arnfrid og Knut!Utgangspunktet for spørsmålet er det 'felles' motivet (anker) på seglet til Heggelund og Løfberg (Løberg), og Knuts innlegg viser at det i det minste har vært en viss samhandel mellom disse to.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.