Gå til innhold
Arkivverket

[#45872] Berlin - korleis få ættesogeoppl. frå Berlin 1900-1920 utan å betale ein formue?


Gjest Lars E. Øyane (Luster kommune)
 Del

Recommended Posts

Gjest Lars E. Øyane (Luster kommune)

I samband med Gards- og Ættesogearbeid i Luster (Hafslo) er eg på leiting etter fleire opplysningar, særleg eit par dødsdatoar, for dette parfolket:Peter O. VALAKER, fødd i Hafslo, Sogn 9.6.1850, flytte i 1876 til Berlin og gifte seg i Berlin-Kreuzberg 10.5.1882 med Maria Louise Emilie, kjend som Louise WILDT, fødd i Berlin-Schöneberg 22.5.1854. Peter var jarnbanearbeidar, og han og Louise budde mellom anna i Berlin-Kreuzberg, Tyskland, men Peter miste livet ved eit ulukkeshende i eller nær Berlin kring 1905. Louise Valaker skal vera avlidi i Berlin-Kreuzberg kring 1918.Eg har fått oppgjeve det offisielle ''Familiennumer'', som er ''Berlin-Kreuzberg 269''.Om nokon har tips om korleis desse dødsdatoane kan finnast utan å lyta ut med ein formue i ''forskargebyr'', ville eg vera svært takksam for det!Med venleg helsing,Lars E. Øyane

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Kreuzberg har idag henved 0,5 millioner innbyggere. Er ditt 'familienummer' et rent privat produsert nummer utført av en genealog ? Hvis ja, vil du ikke finne det igjen i annet materiale.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars E. Øyane (Luster kommune)

Hjarteleg takk til Tore for nytt innlegg.Eg var for fleire år sidan i (brev-)kontakt med Landesarkivet i Berlin; på den tidi var arkivet stengt for publikum grunna føreståande flytting til eit nybygt arkiv utanfor sentrum. Difor hadde det ingi hensikt for meg den hausten å vitja Berlin. MEN, for seinare kontakt vart eg oppmoda om å oppgje dette ''Familiennummer'', som, sovidt eg oppfatta det, var eit offisielt nummer tildelt av NS. Kanskje har eg misforstått?Samstundes vart det meir enn antyda at eikvar undersøking i desse ''familiearkivi'' ikkje var so reint ''billig''!Elles hadde det sikkert vore interessant å leggja ein Tysklandstur om Berlin for å vitja det nye Landesarkivet deira. Eg er ofte i Heßen og Baden-Württemberg, men har ikkje vitja Berlin sidan 1987, då eg opplevde å køyra opp ein nesten bilfri Unter den Linden forbi alle dei prektige ambassadene for å sjå muren, frå austsida...Med venleg helsing,Lars E. Øyane

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Hvis familienummeret er fra NSDAP-myndighetene (neppe NS) (eller mener du SED ?), skulle det vel ikke koste noe å bruke materialet i dag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Torgeir Kvalvaag

Er det mulig at NSDAP kan ha tildelt familienummer til et ektepar som døde hhv. 1905 og 1918? For ikke å snakke om SED?NSDAP ble stiftet rundt 1920, og mens SED, stiftet i 1946, regjerte øst for Muren, lå Kreutzberg på vestsida. Hilsen Torgeir.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars E. Øyane (Luster kommune)

Eg har ikkje svar på dei spørsmåli som vert reiste av Torgeir, men eg har oppfatta det slik at huslyden fekk eit slag ''gruppenummer'', som ogso omfatta alle dei fire borni til Peter og Louise, og dei levde jo til etter 1933...Var det kan henda slik at Nasjonalsosialistane (NS) gav nummer etter familienamn og at dei tok utgangspunkt i eldste kjende stamfar i Tyskland, som i dette tilfellet var Peter Valaker?Eg veit at NS gjennomførte grundige ætteanalysar av orsaker me alle har høyrt om, men kjenner ikkje nok til detaljane i denne prosessen... Eg er ingen faghistorikar...Med venleg helsing,Lars E. Øyane

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Torgeir Kvalvaag

'Fordelen' med totalitære stater er enkelte ganger makthavernes sterke tro på byråkratisering og dermed arkivering av all verdens informasjoner. Det gjaldt så vel nazi-Tyskland (NSDAP) som kommunist-Tyskland/DDR (SED).For å svare på mitt eget spørsmål i (5): ja, det er mulig, men det må kanskje ha skjedd i nazi-tida.Svaret, Lars, finner du sikkert i Berlin som du absolutt må avlegge et besøk. Var der selv seinest sist mai. Var også tilbake på gamle tomter i Kreutzberg. God tur! Hilsen Torgeir.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Fjeldsgård

Til Tore:NS er NSDAP som står for Nazional Socialistisch Arbeiter Partei Deutschlands, vanligvis kjendt som Nazipartiet i Tyskland. Tysken min er en ørlite tanke rusten så stavingen er muligens ikke riktig. Det samme gjelder for SED, Sosialistische Einheitspartei Deutschland, sammenslåingen etter 'mildt' påtrykk fra Stalin av DKP (Tyske Kommunist Parti) og Sosialdemokratene samt en del mindre partier i midten, som f.eks. de liberale, i årene etter krigen. Fullført vel etter starten av Berlinblokoaden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Kristian, du ga en ukorrekt gjengivelse av navnet bak forkortelsen NSDAP. Det er forholdsvis nytt for meg at nordmenn omtaler NSDAP som NS - detfor mitt spørsmål ovenfor !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Fjeldsgård

Hei ToreBeklager Tore, jeg så på neste nummer, NS er selvfølgelig Nasjonal Samling.Satt og leste ditt og foregående innlegg sammen med neste, og dermed blemmen.I tillegg, ettersom det opplyses at BK : ''Berlin-Kreuzberg 269'', ble oprettet 1920, så kan det være et arkivnummer ev. ekteskapsnummer fra tidlig Berlin-Kreuzberg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Torgeir Kvalvaag

NSDAP: Første ordet i navnet er National som på tysk uttales 'natsional'. De to første stavelsene blir dermed natsi eller skrevet på tysk'nazi' siden bokstaven 'z' uttales 'ts'.Uansett er vi vel kommet litt bort fra spørsmålet til Lars. For meg høres det ut som om ekteparet hadde fått sitt nummer lenge før nazistene kom til makten. Men tyskerne er jo svært grundige, så familien står nok registrert ett eller annet sted inne i arkivene. Hilsen Torgeir.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars E. Øyane (Luster kommune)

Hjarteleg takk for nye spennande innlegg om tilhøvi i Berlin. Eg har no funne fram brevet som eg fekk frå Landesarchiv Berlin dagsett 8.11.2001, og der står m.a. følgjande:* Eine Recherche in der alte Einwohnermeldekartei muß schriftlich beantragt werden.Vedlagt brevet var eit ''Merkblatt'' og eit offisielt ''Formular'' der eg laut skriva under på at var viljug til å betala ein pris på DM 16 pr. person eg ønskte opplysningar om og i tillegg betala ein ''forskarpris'' på DM 53 pr. time. Og for å ''legalisera'' forespørsli forlangte dei dokument som:* Vollmacht* Erbschein* Grundbuchauszug* AbstammungsnachweisDet før omtalte ''Familiennummer'' er ikkje nemnt i dette brevet, noko som får meg til å tru at nummeret kom til meg frå det einaste attlevande barnebarnet etter Peter Valaker, ei eldre dame i Leverkusen, som eg hadde telefonkontakt med i 2001.Er det nokon som får fleire ''idéar'' etter desse opplysningane?Med venleg helsing,Lars E. Øyane

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Hvis det finnes et Einwohnermeldekartei, er disse sikkert nummerert (med familienumre). Men kartoteket må være offentlig tilgjengelig - så hvorfor ikke se dem selv ? Du finner også sikkert genealoger i Berlin som tar arbeidet for en lavere pris enn det arkivets personale forlangte i brevet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.