Gå til innhold
Arkivverket

[#45879] Navn på kirkebøkene - finnes det en standard?


Gjest Tore Kristiansen
 Del

Recommended Posts

Gjest Tore Kristiansen

Finnes det en standard for hva kirkebøkene kalles? I oversikten får de et navn tatt enten fra prestegjeldet eller sognet, eller kanskje begge deler. Har Arkivverket laget en standard for hva kirkebøkene skal hete?Et eksempel fra Møre og Romsdal [url="http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_fylke=15&idx_kommune=&idx_kilde=Alle&idx_listetype=Alle&idx_periode=&idx_textsearch=:>Lenke. Ministerialboka for Valsøyfjord Lenke l står under V - Valsøyfjord: 1888-1913, Ministerialbok. Valsøyfjord sogn hørte til Aure prestegjeld fram til 1967.Nå har klokkerboka også kommet ut på skanna kyrkjebøker

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kari Thingvold

Under Arkivverket finner du oversikter over hvilke kirkebøker som er mikrofilmet. Her ser du både navnet på kirkebøkene og litt om inndelinger av kirkesognene: Lenke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore Kristiansen

Joda, den er velkjent den lenka. Men hvorfor skal ei kirkebok stå med bare sognenavnet, mens ei annen fra samme sogn, som også dekker deler av samme periode, stå med prestegjelds-/sognenavn? Skjønner det ikke men håper at Arkivverket har svar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Aure / Valsøyfjord burde være rett for begge bøkene (etter praksisen om at bøker som bare dekker en del av et prestegjeld skal betegnes 'prestegjeld / sogn').Det har vært og er en del inkonsekvente benevninger blant de scannede kirkebøkene, noe som sikkert kommer av at det er mange forskjellige personer som er involvert i indekseringsarbeidet. Arkivverket er glade for meldinger om slike 'feil', og kommer sikkert til å rette opp dette også så snart de blir oppmerksomme på det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Svein Warberg

'Standarden' for hvordan kirkebøkene er presentert på nett følger de enkelte statsarkivenes kataloger. Det Tore beskriver gir seg gjeldende kun innenfor områdene til Statsarkivet i Trondheim (Møre og Romsdal, Trøndelags-fylkene og Nordland) og Statsarkivet i Kristiansand (Agder-fylkene) hvor kirkebøkene er inndelt etter kirkesokn og ikke etter prestegjeld som i de andre statsarkivene. Vi ønsker å tilstrebe en nasjonal standard på prestegjeldsnivå for bøkene på nett. De første bøkene som ble lagt ut fra Trondheim og Kristiansand er lagt ut på soknenivå. Når vi har arbeidet med beskrivende metadata for de som er kommet på nett senere har disse i tillegg fått prestegjeldstilknytning. Det har altså ingenting med de enkelte indeksererne i statsarkivene å gjøre, dette får vi sentralt i Riksarkivet stå inne for. Selvsagt skal vi rette opp de som allerede er lagt ut kun med soknenavn. Dette er tidkrevende arbeid, som vi ikke kan prioritere akkurat i øyeblikket, så vi håper brukerene kan ha litt tålmodighet og leve med det i den nærmeste tida.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore Kristiansen

Inkonsekvente er vel bare forbokstaven. Bare for bokstavene A og B i Møre og Romsdal fant jeg 13 kirkebøker med feil benevning, hvis de skal ha med prestegjelds-/sognenavn. Jeg ble litt usikker på om jeg kom ut av tellinga, og det skal være 12 eller 14 med 'feil' navn. Uansett er navnene på kirkebøkene svært inkonsekvente.Et eksempel er Fødselsregister for Borgund 1916-1924. Det finnes to bøker på skanna kyrkjebøker som heter dette. Den ene heter Borgund / Borgund: 1916-1924, Fødselsregister og den andre Borgund: 1916-1924, Fødselsregister. Det er bøker med ulikt innhold, men på første side står det på begge at dette er fødselsregister for Borgund sogn av Nordre Søndmør provsti. Hvorfor de har fått forskjellig benevning, skjønner jeg ikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore Kristiansen

OK, takk for svar fra Svein Warberg. Da retter det seg nok opp da, etterhvert. :-)Mitt innlegg nr 7 ble skrevet som et svar/reaksjon til innlegg nr 5. Etter forklaringa til Warberg skjønner jeg nå hvorfor benevninga er slik den er. Mvh Tore

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
Gjest Otto Jørgensenn

Syntes det var et godt tema som ble tatt opp og ser virkelig frem til at dette blir rettet opp over hele linje. Systematikk er meget viktig ig kan gjennomføres i dag, selv om våre forfedre ikke alltid tenkte i den retningen.Ser virkelig frem til at dette blir ryddet :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.