Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Stig Nyberg

[#46128] Barn som ikke var arvinger, Kongsberg 1778.

Recommended Posts

Gjest Stig Nyberg

Saken gjelder et skifte som står i Skifteregisteret for Kongsberg 1705-1801 i Digitalarkivet: Skifte etter Jngebor Andersdtr, år 1778, ForretningID 8636. I merknadsfeltet står: 'død for 8te: Dage siden; etterlot ingen livsarvinger'Det er riktig at det ikke står noen barn oppført som arvinger i skiftepapirene. Men faktum er at hun hadde 3 gjenlevende barn etter sitt første ekteskap (med Ingebret Jensen Wisland, v. Seman, begravet 02.04.1774 på Kongsberg). Familien kom til Kongsberg i 1773 fra det Omdalske verk i Telemark.Mitt spørsmål er hva grunnen kan være til at de ikke er oppført i skiftet. Kan det være så enkelt som at de sikkert ikke ville arve noe? Da bør man være litt forsiktig med å skrive at det ikke var livsarvinger.De bodde sannsynligvis ikke hos sin mor og hennes nye trolovede, Niels Pedersen Kjær, siden disse var lutfattige. Ingeborg og Niels rakk aldri å bli viet. De 3 barna var:Karen Ingebretsdatter (døpt 20.12.1767 i Skafså), Ovidia Ingebretsdatter (født 16.10.1770 i Skafså), Jens Ingebretsen (født 01.10.1772 i Skafså)De ble alle konfirmert på Kongsberg ca. 15 år gamle, med stedsnavn som Zeeman/Zieman, e.l. Ovidia står i FT 1801 for Kongsberg. En innføring i kommunikantprotokollene viser helt klart at hun var datter av Ingeborg. De to andre flyttet trolig før 1801.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Dersom man setter seg ned for å sjekke opplysningene i ulike kilder vil man fort oppdage at kvaliteten er varierende. Det er ikke alle som har tatt oppgavene like alvorlig, og skifteskriveren som kommer til en 'lutfattig' familie, som kanskje ikke en gang kunne betale skriverens arbeid, har neppe anstrengt seg for å kartlegge arvinger, som i hvert fall ikke ville arve noe. Dersom den døde var fattigunderstøttet, skulle etterlatenskapene gå til fattigvesenet, og det var derfor enda mindre grunn til å registrere 'arvinger'.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.