Gå til innhold
Arkivverket

[#46171] Skarpretter Froholt


Gjest Roy Kåsa
 Del

Recommended Posts

Gjest Roy Kåsa

Sigurd Eivindson ble henrettet på Sordal i Bygland i 1798. Skarpretteren het Froholt. Finner i 1801 en Froholt i Christiansand med 'tittel' cuursmed og dyrlege. Kan dette være nevnte skarpretter tro? Landstrykere ble vel også kalt cuursmeder?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Falk Liebezeit

god kveld Roy,Fritz Verdenhalven, Familienkundliches Woerterbuch, Verlag Degener, Neustadt an der Aisch 1969 sier: hovsmed som samtidig er hestelegehilsen Falk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 måneder senere...
Gjest Torgrim Sørnes

overhodet ikke! Det var nok riktig Froholdt. Når Niels Christian Froholdt døde i Christiansand i 1824, 'Død 17.10.1824 – Skarpretter og Dyrlæge Niels Christian Froeholt – Enkemand. 54 Aar. Vestre Molands Sogn. Slaaet ihjel. 'Nesten alle skarprettere på 1800-tallet hadde et bierverv. Lædel var snekker, Petersen var kirurg, Isberg var fengselsbetjent og Larsen var laborant ved Rikshospitalet, Wenberg var gullsmed etc etc. Og Froholdt var altså dyrlege.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Are S. Gustavsen

To spørsmål:(1) Hvorfor ble Sigurd Eivindsson henrettet? (kilde?)(2) Hvem slo ihjel skarpretteren? (kilde?)Mvh Are

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Torgrim Sørnes

Sordal ble henrettet for å ha drept sin kjæreste. Kilde Collegialtidende 20.10.1798, s 677.Hvorfor og hvordan skarpretteren ble slått ihjel skulle jeg også gjerne ha visst...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Stig Nyberg

Apropos skarpretteres bierverv: Jeg fant nettopp et brev til Overbergamtet på Kongsberg fra 1803 der en mann, Halvor Jacobsen, ber om reisepenger til sin 14 år gamle stesønn som skal i lære hos mestersnekker(!!) August Anthon Lædell i Christiania. FT 1801 tyder på at stesønnen het Ole Christensen. Lurer på om de visste hva han gikk til. Han endte kanskje som rakkerknekt? Ellers fremgår det jo av bildet til Jan Peter Wikborg at det var greit om skarpretteren kunne snekre litt. Hvor har du bildet fra, Jan Peter? Jeg har ellers sett Froholt i kontribusjonsregnskapene eller i inntektskatten for 1810 i Kristiansand. Der sto han som skarpretter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Torgrim Sørnes

Men vi vet fremdeles ikke omstendighetene som gjorde at skarpretteren ble 'slaaet ihjel' - om det var en ulykke eller en mordhandling.Noen som har info om den sørlandske skarpretters endelikt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.