Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Bjørn Piro

[#46419] Erik Olsen Dorph (1683+1755) - Nannestad

Recommended Posts

Gjest Bjørn Piro

Erik Olsen Dorph (1683+1755), gårdbruker på Ukustad i Nannestad, ble gift i Ullensaker 12 april 1712 med Karen Matzdatter Lemmich. Hun var datter av Matz Larsen Lemmich (f. ca. 1655) som jeg har opplysninger om var eier av Ukustad gård i Nannestad. Men er dette riktig? Videre savnes opplysninger om når og hvor Karen Matzdatter var født og når og hvor hun døde.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Grethe Bekkevold

Nannestad bygdebok 1. bind, side 673: Niels Olsen Dorph, feltprest ved oberst Kruses regiment brukte halve Vestre Ukustad, heter det i 1711. Han opptrådte på vegne av mormora som eide gården. 20.11.1704 og 1.8.1705 fikk han brev på garden av henne mot å ha henne i huset og forsørge henne. Svogeren hennes, sokneprest Jens Mogensen og søstersønnen Lars Thue skrev under til vitterlighet. Niels Dorph g. 1704 m prestedattera Maren Jensd. ble senere biskop i Akershus stift og byglset garden til broren Erik Olsen Dorph f. ca. 1688, bruker 1722-55 da han døde, var gift med Karen Madsd. Lemmich f. ca 1679. Enka gav opp bygsla i 1756. Det står ikke hvor det ble av henne og barna.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Nils Aksel Horvei

Jeg har registrert at hun var født ca 1679 og begravet i Skedsmo 28 juni 1765, men er usikker på kilden. Jeg har vel nærmest antatt at hun var datter av Mads Lauritzen Lemmich (og kone Anne) som igjen var sønn av trelasthandler i Fredrikstad Lauritz Henningsen Lemmich og Maren Madsdatter Tyrholm (Se Fredrikstads historie og NST XXXI, s. 147-185)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ola Ljødal

Diverse Dorph-personer er omtalt i Sven Moestues bok om 'Slekten Moestue' (s.174,197 og 269). Interessant er det å¨merke seg at navnet Dorph egentlig er en omskrivning av navnet Torp - en gård i Idd hvor slekten holdt til.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Odd Roar Aalborg

Ifølge Svein Tore Dahl: 'Geistligheten i Nord-Norge og Midt-Norge i tiden 1536-1700' er Nils og Erik Olsen Dorph sønner av sokneprest i Beitstad hr. Ole Nilssen Dorph (g.m. Martha Cathrine Nilsd.), som er sønn av sokneprest i Idd (ved Halden) hr. Nils Olsen Dorph. Nils og Erik har også broren Ole Olsen Dorph på Egge i Nannestad (ifølge Tønder), senere tukthusinspektør i Oslo og proprietær i Høland. Deres søster Maren er g.m. Lars Larssen Heide, fut på Romerike. .Ut fra fotnoter i samme bok på s. 109 og 226 antar jeg at Beitstadprestens bror, Kristoffer Nilssen Dorph, er identisk med Kristoffer Nilssen Dorph 'i Gudbrandsdalen' (g.m. Elisabeth Kristoffersd. With), antagelig den samme som proviantskriver Kristoffer Dorph ved Kvikne kopperverk inntil 1724. Han er bosatt på Nergård i Kvikne i Nord-Østerdalen på første del av 1700-tallet (data hentet bl.a. fra R. Størens verkshistorie).En bror Peder oppgis som skrivekar og en søster Pernille dør i 1688.Den senere biskop Nils Olsen Dorph nevnes også som sokneprest i Vang (Hamar). Hans far, Ole Nilssen Dorph, er muligens først kapellan i Vestby, men mister kallet der i 1677 pga. leiemål med sin kone (en vanlig foreteelse også i geistlige kretser). Han får senere ny anledning til å søke geistlig stilling, og blir da kapellan i Beitstad i Nord-Trøndelag.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.