Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Olaf M. Gylseth Selnes

[#50020] Dampskip. En nøtt ingen har klart å knekke.

Recommended Posts

Gjest Olaf M. Gylseth Selnes

Dette dreier seg om forhold som ingen har klart å finne ut av nå i vår tid. Kan dette ha vært handelsreisende fra firmaet L A. Meyer, Mo i Rana som besøker det gamle handelsstedet på Aldra tidlig på 1900-tallet? Navnet på dampbåten var ”S/S Gerd Meyer” eller ”Carl Meyer” eller noe liknende. Jf. foto v/Peder O. Selnes. Fotografiet er tatt fra øya Aldra i Lurøy med utsikt til fastlandet i Aldersundet. Oppgavene er altså å komme frem til - det rette navnet på dampskipet - hva slags skip dette var - hvor skipet hørte hjemme

bilete2794.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest John O. Svenning

Hei! Har du forsøkt å kontakte Meyer A/S i Mo i Rana? Mvh John

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kenneth Holter

I den første linken var det selvfølgelig ingen båt som het Gert Meyer, men en båteier i Bergen. Denne slekten kan følges i Bergen over lang tid, og vi finner en G(i)ert Henrik Meyer født 1817 i Bergen og gift 1842 her: LenkeKanskje er det denne som har gitt din båt navn?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Rolf Kristensen

D/S GERDT MEYER ble bygget 1905 ved Kristiansand mek verksted for rederiet Gerdt Meyer i Bergen. Fra ca.1914-1921 var rederen A/S Gerdt Meyer v/Rasmus Meyer i Bergen. Skiftet så navn til D/S MAGERHOLM og tilhørte da Oscar Larsen A/S i Ålesund. Ca.1929 skiftet navn til D/S CHRISTIAN LANGAARD 2 og var hjemmehørende i Oslo. Hvor lenge den hørte hjemme her vet jeg ikke, men iallefall ikke i 1938. 52.84 brtonn, med en dampmaskin på 12 NomHK. Lengde 67.8 fot, bredde 14 fot, dypgående 8.4 fot.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Olaf M. Gylseth Selnes

Takk for gode innspill fra alle informanter! Det ser ut til at Rolf Kristensen, Åsgårdstrand (5) har truffet spikeren på hodet bare en times tid etter at spørsmålene ble stilt. Imponerende. Handelshuset på Alderen (Aldra) tok varene sine primært fra firma i Throndhjem, Bergen og Kristiania. Firmaet til Gerdt Meyer og sønnen Rasmus Meyer i Bergen, hadde bygd opp mølledrift i Vaksdal og ble hovedaksjonær da Vaksdal Møller ble omgjort til aksjeselskap i 1912. Kan det være at dampbåten Gerdt Meyer førte mel fra Vaksdal og til handelsstedet i Lurøy under og noen få år etter første verdenskrig? Mel var i hvert fall et helt sentralt produkt i handelen den gangen. En av bryggene ved handelsstedet ble brukt til lagring av mel og kalt for melbrygga. Kanskje handelsreisende også fulgte med på ferden? Hilsen Olaf

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.