Gå til innhold
Arkivverket

[#50085] Genetisk interessant for genealoger?


Gjest Are S. Gustavsen
 Del

Recommended Posts

Gjest Are S. Gustavsen

I Genealogen 2/2003 presenterte Lars Løberg sin egen tilknytning til «clan VELDA» og ga en bokmelding av Bryan Sykes'bok «Evas sju døtre» og Oxford Ancestors' muligheter til å fortelle hvilken av de syv klanene du tilhører.Nå er det flere som sysler med genetikk. Spencer Wells'«The Genographic Project» er kanskje interessant også for genealoger(?): http://www.aftenposten.no/livet/article1812377.eceJeg undres om det er slik at genetikken må overta der genealogien ikke strekker til. Kanskje en parallell til forholdet mellom historie og arkeologi?Are

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

The Genographic Project har lenge samarbeidet med FamilyTree DNA, og formålet med den sistes virksomhet er bl.a. å finne slektskap der skriftlige kilder er utilstrekkelige. Spesielt godt egnet er dette for slekter med faste etternavn fra langt tilbake i tid, og hvor man antar en felles opprinnelse mellom flere grener, uten at man kan dokumentere dette på papiret. Dette gjelder selvsagt bare Y-DNA, som muterer fortere enn mtDNA, slik at senere oppsplittinger fra en (eldgammel) felles forfar lettere lar seg oppspore, også i forholdsvis nær historisk tid. Undersøkelse av mtDNA er morsomt, men kan i hvert fall foreløpig bare si noe om et felles opphav i forhistorisk tid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Biberg Kristensen

Innen dette feltet må man vel også regne med at DNA-et kan ha tatt helt andre veier enn det som har nedfelt seg på papiret, for eksempel via en bror eller en nær slektning til den som etter vanlige genealogiske indisier 'burde' vært far?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Ja, men det kan også vise seg at DNA'et er helt annerledes enn det 'burde' ha vært i forhold til slektsnavnet, og da snakker vi helst om en 'uekte' forbindelse på et tidspunkt. Hvis man ikke er åpen for et slikt resultat, bør man ikke teste seg.Det finnes ellers etter hvert en del som har hjemmesider med egne slektsnavn-prosjekter hvor det er samlet inn data fra mange grener fra en antatt felles slekt, og hvor det både finnes mindre variasjoner i DNA'et (som er naturlig), men også helt andre signaturer, som enten tyder på at det dreier seg om en helt annen slekt med samme navn, eller altså en utenomekteskapelig affære.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.