Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Atle Røthe

[#50451] Dåp og giftemål i 1779 på Voss

Recommended Posts

Gjest Atle Røthe

I ministerialboka for Voss har jeg funnet to av mine forfedre i 1779: På side 535 i selve kirkeboka står Ungkarl Samson Josephssen nedre Auro og Pigen Ragnilde Olsdatter Bøe oppført som par nr. 15 og gift 30. juni. Forlovere tolker jeg å være Lars Anderssen yttre Tascle og Knud Larssen øvre Lid. Men på side 528 i samme ministerialbok, også under 1779, fant jeg dåpen til deres eldste sønn, Joseph, men der står moren oppført som Brita (!!!) Olsdatter. Underlig forresten, fordi to av døtrene til Joseph ble døpt nettopp Ragnhild og Brita. Spørsmålene mine dreier seg imidlertid om datoer. I venstre spalte for dåpsbarna er det oppført en rekke datoer. Er dette dåpsdatoen?I dette tilfelle står det så vidt jeg kan tolke 'Fer: 2da Nativit. Christi'. Betyr dette i så fall 2. ukedag (feria secunda) = mandag og 1. juledag, dvs. 25. desember (Nativitas Christi)?I høyre spalte står det også en dato - hva står den for? I dette tilfelle tolker jeg den som 'Dom Invocavit 1780'. Stemmer det i så fall at det er 1. søndag i fasten og at det i 1780 var 13. mars?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Ved vielsen har første kolonne dato for trolovelse, den andre for vielsen.Ved dåp er første (venstre) kolonne dåpsdato (jeg oppfatter den som 2. juledag), andre dato (høyre kolonne) for morens introduksjon. Invocavit = 1. søndag i faste, er i 1780 13. februar.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Atle Røthe

Tusen takk for god hjelp igjen!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.