Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Atle Røthe

[#50663] Skifte etter Lars Brynulfson og Anna Styrksdatter d.y. på Voss på 1800-tallet

Recommended Posts

Gjest Atle Røthe

Lars Brynjulfson ble født på Liland i 1788 og Anna Styrksdatter ble født 1797 på Seim i Viki. De ble gift i 1818 på Voss. Trolig bodde de på Liland da eldstebarnet Marta ble født og døpt i 1819. Året etter ble datteren Kari født, og da hadde familien flyttet til nedre Skjerven. Kari ble døpt i kirken på Evanger. De fikk også sønnen Brynjulf omkring 1826.Da datteren Marta ble konfirmert i 1833, stod hun oppført i kirkeboka som (nr. 39) Martha Larsdatter Lieland med Schierven som fødested. Betyr det at hun ble født på Liland og bodde/tjente på Skjerven i 1833? Da søsteren Kari ble konfirmert i 1835 var fødestedet hennes Schjelde.Brorsønnen til Lars var den berømte spillemannen Ola Sjurson Mosafinn. Datteren Martha ble seinere gift med Ole Kolbeinson Litsheim, som etter hvert ble selveier på Tvilde, ordfører på Voss og vararepresentant til Stortinget. Mye tyder på at Anna døde en gang før 1849. Da forlot 'Enkemand' på '60 Aar' 'Lars Brynnildsen' Voss med 'Nordamerika' som reisemål, trolig sammen med sønnen, svigerdatteren og et barnebarn på to år. Tar jeg ikke mye feil, emigrerte datteren Kari allerede i 1840. Jeg har verken funnet Annas eller Lars' dødsfall, heller ikke om de fikk flere barn. Fins det noe skifte etter Anna Styrksdatter og/eller Lars Brynjulfson som kan bekrefte eller avkrefte dette?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Det er skifte etter Anna Styrksdatter Haug i 1844, men hun var gift med Knud Steffensen, og må følgelig være en annen.Jeg finner ikke noe skifte som passer med Lars Brynnildsen Liland.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Atle Røthe

Takk for hjelpen, Yngve! Dette betyr trolig at Anna døde en gang mellom sønnen Brynjulfs dåp i 1825 og 1845 fordi hun ikke er nevnt i Digitalarkivets Gravlagde for Voss 1845-1889. Familien har sannsynligvis levd i trange kår og flyttet mellom gårder og husmannsplasser i området Liland/Skjelde i vestenden av Vangsvatnet på Voss og Evanger, hvor de to yngste barna ble døpt.I Vossaboki står det ikke stort annet om dem enn at barna Kari og Brynjulf emigrerte til Amerika, og at eldstedatteren Martha ble gift med Ole Kolbeinson Litsheim. Trolig er Kari identisk med 20-årige Kari Larsdatter Gjetle, som forlot Voss i 1840 med kurs for 'Nordamerika', sammen med ektemannen Iver Torgersen Gjetle på 28 år og datteren Anna på 1 år. Broren Brynjulf giftet seg med Magli Samsonsdatter Byrkje i 1847. To år etter emigrerte de også til 'Nordamerika' med sin 2-årige sønn Lars. Deres siste bosted var Evangerhaug. Listen over Utflytta fra Voss i Digitalarkivet viser også at Lars Brynulfson etter alt å dømme reiste sammen med dem i 1849. Kanskje fins det mer informasjon om dem i Evangerboka under Skjerven nedre og Evanger (Evangerhaug)?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.