Gå til innhold
Arkivverket

[#50719] Stubbeloftleire


Gjest Kjell Kildet
 Del

Recommended Posts

Gjest Kjell Kildet

Jeg har ofte lurt på hvorfor akkurat leire (evt. koks ?) ble brukt i stubbeloftene. Isolere kunne vel dette materialet neppe gjøre. Er det noen som har en god forklaring?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Grethe Flood

Finner dette i en pdf-fil på nettet:Eldre bygningslover for de store byene innførte i løpet av 1800-tallet påbud om stubbeloft. Stubbeloft ble på den tida betegnet som et ”inskudsdække” – av brannhensyn skulle det legges inn for eksempel leire i bjelkelagene. Leire var et gunstig materiale både av branntekniske, lydtekniske og kostnadsmessige grunner. Påbudet ble først innført i Oslo, senere i Trondheim og til sist i Bergen i 1899, der loven stilte krav om 10 cm tykkelse på innskuddsdekket. Andre fyllmaterialer enn leire kunne benyttes etter spesiell godkjennelse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Inger M. Hanssen

Det var leire lagt på golvet på mørkloftet i gammelstua heime, vil tro det isolerte ganske bra. Mye bedre enn ingenting. Det var vel ikke annet materiale som var bedre.Inger

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kjell Håkestad

Hei !Ca. 1945 da det skulle legges nytt gulv i vårt 200 år gamle tømmerhus ble det brukt kiselgur mellom bjelkelagene ( stubbloftet )I følge Cap Lex. = kiselgur, diatoméjord, en lett porøs, leirlignende jordart, dannet ved at skallene av kiselalger (diatomeer) avleires som sediment særlig i innsjøer. Brukes som isolasjonsmateriale. Tidl. brukt til fremstilling av dynamitt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Inger M. Hanssen

Leira var ikke smuldret eller tørket før den var lagt her hos oss. Den var tydeligvis lagt fuktig.Ville vel blitt mye støv om den var smuldret, taket den var lagt på var jo bare panel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.