Gå til innhold
Arkivverket

[#50933] Korset i Trollsteinen ved Vågan kirke, Kabelvåg


Gjest Håkon Brun
 Del

Recommended Posts

Gjest Håkon Brun

Ved Vågan kirke (Lofotkatedralen) fins ei stor steinblokk som går under navnet Trollsteinen. Bakgrunnen for navnet er et sagn som forteller om trollet på Kjelbergtinden som kastet steinen for å hindre kirkebygginga. Steinen traff ikke og ble liggende et stykke fra kirken. Merker etter klørne til trollet vises på steinen. Dette er et vandresagn som fins i forbindelse med flere kirker. Men det mest interessante ved Trollsteinen er et kors som ble oppdaget av noen veiarbeidere i 1925. Det er et pent innhugget kors, ca 75 cm høyt. Det er tolket som et normannisk kors, og ligner på korstypen som ble brukt i den første kristentida i Norge. Hvorfor dette korset ved Vågan kirke? Det fins to teorier: 1) Flyttblokka har vært en samisk offerstein, og da kirken skulle bygges, ble det nødvendig å kristne steinen. 2) Vågan var et senter for hele Nord-Norge fra omkring år 1000 og utover. Før kirken ble bygd ble det holdt utendørs gudstjenester hvor Trollsteinen ble brukt som alter. Plasseringen av korset mot øst og en hellende skråning som passet utmerket for menigheten er brukt som argument. Også det at korset er så forseggjort er brukt som argument for at det har vært brukt som alter. Hvis det ble hogget inn for å kristne steinen, ville det ikke vært nødvendig å gjøre det så nøye. Dette var kort skissert de to teoriene. Mitt spørsmål til dere er: Fins det tilsvarende innhogde kors i tilknytning til gamle kirkesteder?

bilete3056.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Knudsen

Kanskje et dumt spørsmål, men er det en mulighet for at steinen markerer stedet hvor forrige kirke sto? Jeg synes jo det er rart ingen har sett det korset før om det har vært der så lenge.K: Kirker i Norge av Jens Christian Eldal og Jiri Havran. '...Iflg. sagaen ble den første kirken i Vågan oppført på ordre fra kong Øystein Magnussen året etter at hans bror Sigurd Jorsalfar var reist på sin første pilgrimsferd. Den nåværende kirken ble bygget på ny tomt noen hundre meter fra den gamle som lå ved prestegården og kirkegården som fremdeles er i bruk. Gamlekirken var en tømret korskirke fra 1798.' Den nye kirken ble vigslet i 1898 (kirken på bildet).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Håkon Brun

Det har vært fem eller seks kirker i Kabelvåg. Vi vet ikke hvor den første lå (den som i følge sagaen kong Øystein lot bygge), men den lå ikke der Trollsteinen ligger. Korset hadde nok vært kjent tidligere, men det var overgrodd og lå på baksiden av der veien gikk før 1925. Vi har en akvarell fra 1810 som er malt av prestedatteren Kierstine Colban (Aas). Her kan vi se korset i Trollsteinen.

bilete3058.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Sandblost

Dette var et interessant spørsmål!Like ved Holt kirke i Tvedestrand har noen hugget inn ett kors i berggrunnen et steinkast øst for kirka. Korset er likearmet, ca 15 X 15 cm, med korsarmer som ender i 'rundinger,' noe ala et kløverbladkors.Et annet kors er hugget inn i berggrunnen noen hundre meter lenger vest. Det er også likearmet, men større enn det første og uten rundingene.Holt kirke er fra 1100 tallet. Den ligger på en høyde, ifølge tradisjonen på samme sted hvor man tidligere hadde et gudhov. Kirka har ikke blitt flytta noen gang.Begge korsene ligger på prestegårdens grunn. Det er altså ikke tale om noe grensemerke.Begge korsene ligger på en gammel ferdselsvei/kirkevei. Men de kan neppe være noe form for veiskilt - du er praktisk talt ved kirka når du står på det første korset.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Håkon Brun

Til Knut. Er korsene pent innhugget? Det at det har vært gudehov der tidligere, kan kanskje bety at korsene er hugget inn for å kristne kirkestedet? Med vennlig hilsen Håkon

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.