Gå til innhold
Arkivverket

[#51043] Noen som har tilgang til svenske kirkebøker?


Gjest Bjørn Løtveit
 Del

Recommended Posts

Gjest Bjørn Løtveit

Leter etter en Karl Ludvig Malmström, f.:1855-1858, i Sødermandslän. Han befant seg i Bergen på 1880-tallet. Han satt blandt annet i Bergen fengsel i 1888: Lenke Prøver å finne ut mer om opprinnelsen hans. Takker for all hjelp. Bjørn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

I Sverige benyttet (og stadig idag) oftere landskapsbetegnelse fremfor län (tilhørigheten var knyttet til landskapet). Södermanlands län er mindre enn landskapet Södermanland, sistnevnte omfatter bl.a. en del av Stockholm (ca. halve byen). Lenken din sier ikke noe om hva det er snakk om her, länet eller landskapet Södermanland (Sörmland), men du har kanskje opplysinger om det fra andre kilder ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjørn Løtveit

Heisann, takker for svar. Geir, ang. hvilket län han kom fra så har jeg ingen andre kilder, men det kan jo fra lenken se ut som det er Søndermanland. Men derfra til å vite hvor man skal søke innenfor det geografiske området.. Heter det i dag Sørmland eller Sødermandland? Takk for lenkene, Tove. Det virker å være muligheter til å søke litt på egenhånd. Trodde ikke der var særlig med kilder på nett. Tror det kan bli en tidkrevende affære:-).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Idag sier man Sörmland og Södermanland om hverandre, det heter Södermanland landskap og Södermanlands län. Landskapene er en svært gammel landskapsdeling i Sverige og som folk flest den dag i dag føler en langt nærmere tilknytning til enn länene.Forvirring kan fort oppstå da flere län og landskap har samme navn, men ikke dekker samme geografiske område. Unntak Skåne (som Toves Kristianstad ligge i), Blekinge og Gotland er identiske som län og landskap (men så er det opprinnelig heller ikke svenske). Et velkjent landskap er jo Småland, men du finner ikke noe län med dette navnet. Derfor er lenkene i (3) ikke så enkle å bruke.Om en svenske oppga Södermanland som hjemsted i Norge på 1800-tallet, var det ganske sikkert snakk om landskapet. Jeg ville begynne med fangeprotokollene 1888, der vil du trolig finne mye mer presis informasjon som forenkler videre leting betraktelig. Statsarkivet i Bergen anbefales et besøk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjørn Løtveit

Takk for informasjonen, Geir. Det var en god ide å oppsøke Statsarkivet. Der er nok kanskje litt flere detaljer i de opprinnelige dokumentene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.