Gå til innhold
Arkivverket

[#51801] kommunikantprotokollene for Bergen


Gjest Per Helge Seglsten
 Del

Recommended Posts

Gjest Per Helge Seglsten

Hvor stort er dette materialet? Det som er lagt ut her i Digitalarkivet, strekker seg jo fra slutten av 1600-tallet til begynnelsen av 1800-tallet, men det kan vel ikke være komplett?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Materialet er svært stort. For Korskirken er det bevart en nesten sammenhengende rekke fra 1688 og forbi 1900. Når det er snakk om 4-5000 registrete kommunikanter i året kan man fort regne seg fram til omfanget, trolig langt over 1 million for dette kirkesoknet alene.Materialet er etter min mening mest spennende i begynnelsen, fordi det da er mest komplett, og fordi det er relativt langt mellom andre tilsvarende kilder. For de andre kirkesoknene i Bergen er det bevart langt færre årganger, men vi kan antyde et samlet omfang på mellom 1,5 og 2 millioner kommunikanter registrert i protokollene.Når vi ved Statsarkivet i Bergen har valgt ut objekter for inntasting har poenget vært å lage 'garn' som skal fange opp flest mulig individer, og gjerne flere ganger per individ, slik at svakheter i kildene og ved registreringen ikke skal ha så stor betydning. Personlig ville jeg se det som meningsløst å skulle ta sikte på en gjennomregistrering av de bergenske kommunikantprotokollene (der hver person dukker opp 1-3 ganger i året), noe som ville koste oss 35-40 årsverk. Da finnes det andre kilder som frambyr seg som langt mer spennende og berikende for et bredt spekter av brukere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

Oi (og god morgen!)! Men særlig det tidligste materialet ville jo vært veldig interessant å kunne søke i. Kan du si noe om hvilke år på 1600- og 1700-tallet som er komplett for alle kirkesognene i byen. Er det riktig å hevde at kommunikantprotokollene for slike år i praksis ville være å regne som folketellinger for den konfirmerte delen av befolkningen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Ingen år på 1600-tallet, og knapt nok noe på 1700-tallet. Men fra andre halvdel av 1700-tallet vil i hvert fall byens to største sokn være dekket.Med en kirketukt som har fungert rimelig godt, vil vi gjennom kommunikantmaterialet få en god oversikt over den voksne delen av befolkningen (konfirmasjonen kom ikke som kriterium før i 1737), og trolig bedre enn i folketellingene! Det var grunnen til at jeg tastet kommunikanlistene rundt 1. februar 1801. Jeg fant en rekke kommunikanter som mangler i 1801-tellingen for Bergen!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

Betyr det at det ikke finnes veldig mange kommunikantlister for Domkirken og Nykirken fra 1600-tallet og første halvdel av 1700-tallet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Svaret er ja, Korskirken 1688-1732 og 1753-1948, Domkirken 1829-1918, Nykirken 1767-1920, og i de mindre menighetene er kommunikantlistene delvis tatt inn i kirkebøkene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.