Gå til innhold
Arkivverket

[#52098] Folketellinger


Gjest Otto Haukås
 Del

Recommended Posts

Gjest Kristian Hunskaar

Nærmere bestemt 1. januar 2011.Tellinga ble tatt opp 31. desember 1910 og er sperret i 100 år som følge av det kom ny statistikklov i 1907 eller der omkring. Tellinga for 1900 var ikke omfattet av denne loven, og kunne dermed legges ut før det var gått 100 år.Digitaliseringa av 1910-tellinga er visstnok igang slik at den kan tilgjengeliggjøres så snart 100 år er gått.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

Det er inkonsekvent og merkelig at landsdekkende tellinger, kommunale tellinger og kirkebøker har forskjellige frister for når de kan offentliggjøres. Særlig er det oppsiktsvekkende at kommunale folketellinger kan frigjøres etter 60 år, mens de landsdekkende må vente i 100 år, selv om innholdet er tilnærmet identisk. Er det ene uproblematisk, burde det andre være uproblematisk også. Dessuten har vi jo mulighet til å trekke erfaringer av andre lands praksis, for eksempel USAs, der 1930-tellinga jo har vært søkbar en stund allerede. Er det ikke noen som kjenner en stortingsrepresenttant med arkivinteresse?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Harald Jonson

Forskjellene kommer jo av at det er ulike opplysninger i de ulike kildene. Noe er mere sensitivt (f.eks adopsjon, religion, rase, dødsårsak) enn annet (f.eks. alder, sivilstand og bosted). Jeg synes hverken det er merkelig eller inkonsekvent, men det er kanskje bare meg...mvh, Per Harald

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

Jo, i kirkebøkene er det forskjellig informasjon fra folketellingene. Det er ikkeumiddelbart inkonsekvent at deler av kirkebøkene har egne grenser. Men det er inkonsekvent at kommunale- og landsdekkende tellinger har så voldsomt forskjellige grenser. Informasjonen er omlag den samme, og det står i hvert fall ikke mindre i de kommunale tellingene enn i de landsdekkende, om det jeg har sett i Oslo-tellingene er representativt for kommunale tellinger i resten av landet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Laila N. Christiansen

Jeg fikk vite av sikre kilder, at dette med 100 års sperrefrist på de statlige tellingene har med at den som gir opplysningene skal være sikker på at sine opplysinger ikke kommer ut før han/hun er borte. Jeg skal tørre å være 'ærlig' - å svare korrekt på alle spørsmål.Det er mange flere opplysninger som blir gitt i de statlige nyere tellingene enn f.eks. de kommunale Oslo/Kristiania-tellingene. Der er det kun bosted- og sivilstands opplysninger stort sett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

Det med sikkerhet for at man skulle være død før opplysningene ble frigjort, burde vel være like relevant om tellingen var kommunal. Og det er vel ikke så veldig stor forskjell på det vi finner i de statlige tellingene fram til f.eks 1920, og det vi finner i de kommunale tellingene fram til 1947? Uansett, i forhold til offentliggjøring vil det jo være en enkel sak å la være å registrere, eller offentliggjøre, enkelte opplysninger i tellingene. Og det er jo opplysningene som er sperret, ikke tellingene i seg selv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

På riksarkivets nettsider står det at 100-årsregelen blant annet gjelder for opplysninger som er hentet inn med hjemmel i statistikkloven. En får tro at de kommunale tellingene ikke er hentet inn med hjemmel i denne loven, da, og at det er grunnen til forskjellen i sperrefrist.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jan Erik Aas

Grunnen er vel at de statlige tellingene oppgir etnisitet, noe de kommunale tellingene ikke gjør. Dette er et område som er betent for enkelte, ikke minst for det svenske anbytarforum.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

Det kan være du har rett i det. Men man kan hevde at ved å skjule etnisistet, underbygger man tanker om at noen etnisiteter er bedre enn andre, og undergraver tanken om at alle burde være stolte av sin etnisitet og sitt etniske opphav. En annen ting er at det er svært lett å offentliggjøre folketellinger uten å ta med rubrikken for etnisitet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.