Gå til innhold
Arkivverket

[#52265] At salte et nautefuld: Gammelt uttrykk, eller konkret handling?


Gjest Per Helge Seglsten
 Del

Recommended Posts

Gjest Per Helge Seglsten

I en lærerdagbok fra 1880-årene skriver læreren ved et guttehjem om at han straffer en gutt som hadde snakket stygt om en lærerinne. Gutten angrer tydeligvis, for han forteller læreren at han har bedt til gud for det hele natten. Så står det: 'Saltet et nautefuld'. Skriver læreren her om at han etter å ha straffet gutten saltet et slakt (som nautefuld vel betyr), eller skriver han fremdeles om den uskikkelige gutten, og bruker 'saltet et nautefuld' som utrykk for at gutten gråt så mye at saltet i tårene var nok til å salte en storfeskrott? Er det noen der ute som vet om 'saltet et nautefuld' er et gammelt uttrykk for kraftig gråting?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Torgrim Sørnes

'Oksehode' var et hulmål, tilsvarte ca 230 liter (så det var svære greier). Kan det ha vært det han mente? At gutten gråt et oksehode fullt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ivar S. Ertesvåg

Det gjev iallfall meining om han salta eit fullt naut (eit heilt storfeslakt, i motsetnad til eit halvt) - dvs. at det ikkje har noko med guten å gjere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

Det kan du sikkert ha rett i. Jeg måtte be om hjelp for å få tydet setningen, som var nokså kronglete innskrevet, og det var den som hjalp meg med det, som foreslo nautefuld - for øvrig med samme mening som du skisserer for nautefald. Det kan kanskje se ut som om herr Baardsen i tillegg til lærergjerningen forberedte slaktet som ble brukt til matlagingen på guttehjemmet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.