Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Mari Schumann Nicolaisen

[#53412] Et litt rart spørsmål om den norrøne gudeverdenen

Recommended Posts

Guest Mari Schumann Nicolaisen

Hei!Jeg veit dette er et slektsforum, men siden det er så mange her inne som har peiling på norsk historie; tenke jeg at jeg alikevel ville prøve meg med et litt merkelig spørsmål. Det er som følger:Vil et bilde av Midgardsormen som slynger seg rundt Tors hammer kunne tolkes som et norrønt ying/yang-symbol? Dersom jeg husker rett døde både Tor og Midgardsormen i en veldig kamp under Ragnarok, men det begynner å bli lenge siden jeg leste historiene, så rett meg om det er galt. Jeg lurer også på hva Midgardsormen og Tors hammer ellers assosieres med.Mvh. Mari S. Nicolaisen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Alf Einar Ulvund Johnsen

Yin(mørk) og Yang(lys) defineres som en enhet av motsetninger. F eks himmel og helvete eller ja og nei.Yin og Yang er altså to motsetninger som alltid vil være der.Når det gjelder Midgardsormen(bror av fenrisulven) sier norrøn mytologi at Midgardsormen og Tor ble drept under Ragnarokk. Mao, ikke lenger motsetninger grunnet deres bortgang. Derfor vil ditt spm om hvorvidt et bilde av Midgardsormen som slynger seg rundt Tors hammer(Mjølner) kunne tolkes som et norrønt 'yin og yang symbol', etter min mening ikke medføre riktighet.Når det gjelder hva Midgardsormen og Mjølner assosieres med avhenger det av hvem du spør. Litt banalt besvart vil jeg si at jeg assosierer det med norrøn mytologi og Skandinavias arv.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Mari Schumann Nicolaisen

Takk for svar.Jeg forstår hva du mener; i og med at de faktisk døde var de ikke lenger motsetninger. Men vil det være riktig å karakterisere dem som motsetninger den tiden de levde; representanter for 'godt' og 'ondt' for å si det litt barnslig? Og fins det andre vesner i norrøn mytologi som kan sees på som direkte motsetninger?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ivar S. Ertesvåg

... ja det var vel eit 'litt rart' spørsmål ;-) Trur ikkje det er slekta mi, iallfall.Ja, det stemmer at Tor og Midgardsormen drap kvarandre under Ragnarok, ifl Snorre-Edda og Våluspå.Alt kan tolkast slik ein vil. Spørsmålet er om ei tolking har ei god grunngjeving, og det er vel her du får ein del problem.Den første utfordringa du møter (generelt om norrøn mytologi) er at kjeldene er stort sett er ein del yngre enn gudedyrkinga; at kjeldene ikkje er eintydige; og at mytologien heller ikkje var eintydig før kristninga. Legg merke til at hovudguden, Odin, var gud både for skaldar (som tok vare på og dyrka forteljingane) og for krigarar/hovdingar (som lønte skaldane...). Spurde du ein vanleg bonde, ville du truleg få ein annan mytologi. Ved hovet i Uppsala, ifl. Adam av Bremen (1070) som aldri hadde vore der sjølv, stod biletet av Tor i midten fordi han var den mektigaste; bileta av Odin og Frøy stod ved sidan av.Den neste utfordringa for ei yin-yang-tolking er at motsetningane i norrøn mytologi ikkje berre er tosidige. Både Tor, Odin og Loke har mange grader i variasjon mellom eigenskapar som ikkje er motsetnader (t.d. vondskap, dumskap og egoisme) - og det var vel noko å gjere med kven som har gjeve framstillinga.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Mari Schumann Nicolaisen

Ja, jeg ser nå at en yin-yang-tolkning blir for enkel. Både Midgardsormen og Tor har flere sider ved seg, og kan ikke settes i et svart/hvit motsetningsforhold. Selv om de representerer to forskjellige 'sider' under Ragnarok, vil det ikke være riktig å automatisk gjøre dem til direkte motsetninger; til det er mytologien som du presiserer altfor lite entydig.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Johan I. Borgos

Les 'Norrøn religion' av Gro Steinsland.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Mari Schumann Nicolaisen

Takk for tipset, det skal jeg gjøre. :)Mvh. Mari Schumann Nicolaisen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.