Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Kristian Fjeldsgård

[#53938] Valleråsen og Valleheien i Sør-Audnedal (Lindesnes)

Recommended Posts

Gjest Kristian Fjeldsgård

Er det noen som har Sør-Audnedal Bygdebok tilgjengelig som kan opplyse om hva som står om tidligste eierskap til disse gårdene og da særlig Vallerås.For Valleheien har jeg Knut Valleheien i 1591-94 og sist 1 ort for ødegård. I 1647 'Waldhede' Valle Prestebol 1 hud, Knud (sønnesønn?) bruker.Som kirkegods ikke nevnt ca. 1617.Valleraas har jeg ikke noen opplysninger om, spørsmålet er om den er tatt opp av øde henimot 1668 da den er nevnt hos Rygh?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Per Torgersen

VALLEHEIA er gnr. 30. 'Dette var frå gamalt plass under prestegarden i Valleskogen og hadde namn etter det. Valleheia var ei heil grend med bruk i det nordaustre hjørne av skogen, mellom skogane til Skofteland og Tredal. Folk har bygsla lenge her.' ... 'Knud Vallehei er nemnd 1591 og 1594, var leiglending her også i 1648. Knud, kona og ein son var her i 1645, Gunder og kona samstundes.'VALLERÅSEN er gnr. 23. 'Denne garden ligg ikkje stort meir hell 1 km NO frå Valleheia og det kan vena gamal namnesamanhang mellom desse gardane. Valleheia låg lenge under prestegarden, og ein ås kan avgrensa det området mot nord. Elles er namnet samansett av naturnamn ås og voll, her frå først av brukt gamalnorsk vollr i genitiv. 1665 var garden skyldsett for 1/2 hud, hadde jord til 11/4 tønne korn til utråd, fødde 4 kyr og 6 sauer. Bjørn Hujesen, 40 år gamal, hadde då garden, var 40 år, hadde to søner, Oluf 9 år og Halkild 7.''Ei liste over gardar og gardpartar som ca. 1620 var kjerkegods, er slik:' videre står Valleheia 1 hud til Undal presten (0 til Valle kjerke).Knut Vallehei i 1629: 'Kallsbrevet frå prosten til Herr Lauritz vart irettelagt for lagmannen 10. september 1629. Herr Lauritz stemnde då dei tre som ikkje skreiv under, Gunsten Løland, Syver Fladstad og Gunder Gåre. Gunsten skreiv seinare under, men dei to andre ga seg ikkje. Det vart fleire rettsmøte. Til eit av desse møta vart stemnde Henrik Richardssøn, Anders Christenssøn, Thomas Heggelund, Christen Torp, Knut Vallehei, Askild og Hans Rommedal, Engelbtet Fidje, Oluf Tredal, Gest Syrdal, Rupert skomaker og Amund frå Svinøy.''Så fekk vi matrikkel sett opp 1664—1666, og her kan vi finna skyld og brukarar:' videre står ødegårder 2 brukareSkifte på Homme etter Bjørn Børusen i 1669: en datter Siri gift med Bjørn Vallerås.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kristian Fjeldsgård

Takk skal du ha.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Per Torgersen

Det er Valleråsen som ligger under rubrikken ødegårder og der er 2 brukere.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.