Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Eivind Kinck

[#54049] Studiosus

Recommended Posts

Gjest Eivind Kinck

Jeg har den siste tiden kommet over flere personer på 1600 og 1700-tallet, beskrevet bl.a. av Thomle og Finne-Grønn, som smykker seg med tittelen 'studiosus' eller student langt opp i moden alder. Den eldste jeg har sett så langt er en som var født før 1684 og som døde i ca. 1751 (minst 67 år gammel), noe som etter våre begreper burde kvalifisere til betegnelsen 'evighetsstudent'.Spørsmålet mitt til forumet er imidlertid om datiden også hadde en annen eller mer utvidet betydning av ordet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Berit Knudsen

Jeg har også vært borti middelaldrende som var studiosus, og lurt på om det kan bety forskere i et eller annet. De fleste av de jeg har sett er av presteslekter.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ivar S. Ertesvåg

Det tyder vel helst at dei ikkje kom lenger... Det vart ikkje opprykk 'candidatus'.Det er ikkje sååå mange år sidan det å ha artium var noko eksklusivt, iallfall på bygdene. Dei kunne kjøpe seg svart studentlue som dei bar på 17.mai. Dei var iallfall i bruk på 1970-talet, eg kjenner fleire som har henne liggande.Artium - og i tidlegare tider, første studenteksamen - kvalifiserte til studierett og til tittelen 'studiosus' (kan hende dei måtte ha 'andre studenteksamen', jf. ex.phil. for å bruke tittelen). Iallfall var ein, om ikkje 'lærd', så 'nesten lærd'....

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.