Gå til innhold
Arkivverket

[#54173] Rødøy: Dødelig ”halssyge” i 1862


Gjest Trond Aakvik
 Del

Recommended Posts

Gjest Trond Aakvik

I en artikkel under skriving har jeg følgende avsnitt:”I Hellervik vokste Peder opp som nummer tre i en søskenflokk på fire gutter, og sitt døpenavn fikk han under svært spesielle og tragiske omstendigheter. Det hadde seg slik at det i Tjong brøt ut barnesykdommen ”halssyge” (dvs ?), og rundt om i sognet døde det i løpet av året 1862 hele sytten barn. Den 11. november måtte den drøyt tre år gamle gutten Peder Mathias på gården Hellervik gi tapt for denne lumske barnesykdommen. I sin færing drar foreldrene fem dager senere til Rødøy gamle kirke og med seg har de en barnekiste og et nyfødt guttebarn. Den ene bisettes og den andre blir døpt og gis brorens navn.”Kan noen hjelpe meg med spørsmålstegnet i parentes? Mvh Trond Aakvik

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anne J. Engmo

Kan tenke meg at det er det som idag heter difteri,og som alle barn i Norge vaksineres mot.Mener å ha lest en plass at sykdommen angrep halsen slik at den hovnet opp innvendig,og barna ble på en måte kvalt. Grusom sykdom!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mariann Stokken

Du har nok rett Berit: (Utdrag frå ein artikkel av folkehelseinstituttet)Sykdommen Difteri (ekte krupp) skyldes toksin fra bakterien Corynebacterium diphtheriae. Bakterien sprer seg ved kontakt- eller dråpesmitte. Inngangsporten er vanligvis luftveiene, men av og til huden. Inkubasjonstiden er 2-5 dager. Sykdommen forløper vanligvis som en akutt infeksjon i øvre luftveier og bakterien utskiller et toksin som kan føre til at luftveiene tettes igjen av membraner. Bakterietoksinet angriper også hjertemuskulatur, lever, nyrer og av og til nervesystemet. Dødeligheten angis å være 5 - 10 %. Halvparten av dødsfallene skyldes myokarditt.Det var store difteriepidemier i Norge under 2. verdenskrig og sykdommen forekom endemisk til midten av 1950-tallet. Etter at difterivaksine ble tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet har sykdommen nærmest forsvunnet. Etter 1960 har det kun forekommet enkelttilfeller, smittet fra utlandet. Sykdommen er imidlertid fortsatt endemisk i store deler av verden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.