Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Jonny Lyngstad

[#54353] Lysningsprotokoller for Kvernes

Recommended Posts

Gjest Jonny Lyngstad

Disse 5 kirkebøkene er ikke ministerialbøker men lysningsprotokoller:Kvernes: 1737-1749, MinisterialbokKvernes: 1749-1768, MinisterialbokKvernes: 1764-1801, MinisterialbokKvernes: 1802-1845, MinisterialbokKvernes: 1845-1871, MinisterialbokJeg håper at dette kan forandres da det sikkert er mange som trykker feil her.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Svein Warberg

Vi har valgt å knytte betegnelsen lysningsprotokoll til de protokollene som er ført etter at slike ble pålagt innført som egne, separate skjemabøker i Den Norske Kirke fra ca. 1900 og utover. Vi har også brukt betegnelsen på bøker som direkte berører lysning separat som er noe eldre enn dette, som ofte er kladdebøker som prest eller klokker av praktiske grunner har ført parallelt med innførslene i ministerial- eller klokkerbok, uten at de var pålagt det. Bøkene fra Kvernes vil vi la ligge som ministerialbøker, både av hensyn til alderen på de (lenge før pålegg om føring) og fordi de ikke går spesifikt på lysning men også tar opp i seg både folovelse og vigsel.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jonny Lyngstad

Hvorfor har man da for Bergen kalt bl.a. disse 2 bøkene for Forlovererklæringer? De angir både forlovelsen og giftermålet og har de samme opplysningene som bøkene for Kvernes.Domkirken: 1767-1792, Forlovererklæringer Domkirken: 1820-1832, ForlovererklæringerDet er veldig viktig at vi her tenker på de som skal bruke disse skanna kirkebøkene, ikke hva man i arkivet tenker på ved arkivering. Der er de jo riktig arkivert likevell. På den måten slipper brukerne å gå seg vill og kaste bort unødvendig tid.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.