Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Helge Aafløy

[#54551] Fødselsdato i eldre kirkebøker

Recommended Posts

Gjest Helge Aafløy

I kirkebøker før ca. 1850 er oppført kun dåpsdato. Folketellingene har bare omtrentlig alder. Kan man finne fødselsdatoen på noe vis.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Leif Biberg Kristensen

I de fleste kirkebøker er det ihvertfall ført fødselsdato etter 1814. Enkelte prester førte også fødselsdato tidligere, men før 1814 var det ikke nøye spesifisert hva ei kirkebok skulle inneholde.Det er nok bare sporadisk at du kan finne en eksakt fødselsdato dersom den ikke er ført i kirkeboka. Noen ganger kan det framgå av et skifte, i andre tilfeller - spesielt i høyere sosiale lag - kan det være nedskrevet i bevart korrespondanse, familiebibler etc. Men i de aller fleste tilfeller må du nok slå deg til ro med at når du har funnet dåpen, har du i det minste et nokså sikkert fødselsår.Det å feire fødselsdag er en ganske ny skikk, og går du tilbake til tida rundt 1800 var det mange som ikke engang visste nøyaktig hvor gamle de var. Det ser du klart av folketellinga 1801, hvor det kan være tildels store avvik mellom oppgitt alder og faktisk fødselsår. Oppgitt alder ved begravelser må du også ta som en 'veiledende' opplysning. Et avvik på rundt 5 prosent er svært vanlig.mvh Leif

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.