Gå til innhold
Arkivverket

[#54880] Uttale og fordansking av navn: Ole/Ola/Olav


Gjest Jon Anders Holtan
 Del

Recommended Posts

Gjest Jon Anders Holtan

I kirkebøkene finner vi flust av personer som het Ole. Var dettte i regelen en fordansking/prestens skrivemåte for navnet som ble uttalt Ola, gjerne med tjukk l?Eksempelvis en person født i nordre Vestfold på begynnelsen av 1800-tallet med navnet skrevet Ole - er det rimelig å anta at han ble kalt Ole, eller Ola?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Solfrid Therese Stordalen Henriksen

Jeg tror du er inne på noe der, min morfar het Ola men det ble skrevet Ole(f. 1906, død 1990 i Våle, Vestfold)Hans svigerfar hed Peder, ble skrevet Per.Mvh Solfrid

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Harald Søren Storaker

I lokale stedsnavn vil du finne gammel uttale godt bevart. Der er ofte uttalen som for eksempel Oladalen, Karihola, Persbråten. Mens i kirkeboka er oftest skrivemåten Ole, Karen, Peder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Bygdebokforfatteren Lorens Berg, som i sin tid skrev gårds- og slektshistorier for bygdene lenger sør i Vestfold, skrev konsekvent Ola, Per, Kari, Mari etc der kirkebøker og andre primærkilder som oftest (men ikke alltid) har Ole/Oluf, Peder, Maren, Karen.Hadde han vært 100 % konsekvent, kunne han kanskje også skrevet f.eks. Kresten og Krestoffer, men det gjorde han dog ikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.