Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Olav V. Landsverk

[#55407] DNA-testing

Recommended Posts

Gjest Olav V. Landsverk

Det er flere nettsteder, (minst) en norsk og flere engelske, som til byr DNA-testing, for å kunne gi en slektsprofil, f. eks. hva er 'endestasjonen' til y-kromosomet. Har noen av dere noen erfaringer og anbefalinger å dele med oss andre?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Hvis du søker på 'DNA' i søkefeltet, vil du finne flere tråder, hvor du bl.a. vil finne anbefalte testefirmaer.Når det gjelder 'endestasjonen' til Y-kromosomet, antar jeg at du mener opphavet? Du vil finne mye hvis du leter rundt på nettet. Det finnes etter hvert også flere bøker, som kanskje er bedre egnet for å få en dypere forståelse, og jeg kan anbefale to jeg har lest selv: 'The Journey of Man. A Genetic Odyssey' av Spencer Wells, og 'The Real Eve. Modern Man's Journey Out of Africa' av Stephen Oppenheimer. På tross av tittelen står det mye der om 'Adam' også. Ikke minst vil man finne et 'slektstre' hvor man kan se hvilke grener y-kromosomet har delt seg i frem til i dag. Jeg synes faktisk oversikten der er langt bedre enn det som står i den første boka. Begge bøkene kan kjøpes på Amazon.com.Dette er imidlertid en vitenskap som er i stadig utvikling, og de enkelte forskerne er ikke alltid like enige seg i mellom, så man får bare holde sinnet åpent og følge med.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Olav V. Landsverk

Takk for tips. Det jeg tenker på, er steder dit man selv kan sende en vevsprøve (munnhuleprøve) og få et svar om f. eks. Y-opphavet

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Det vil du som sagt finne noe om dersom du søker på 'DNA' i søkefeltet i dette forumet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Olav V. Landsverk

Takk. Dette er jo egentlig et opplagt sted å beynne. Har sett en del på nettet uten å finne hvilket sted som er best - med stive priser. Kanskje noen har gjort noen erfaringer i tillegg til det som er skrevet før?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Svein Davidsen

Jeg har brukt fire forskjellige firmaer for mine DNA tester. Jeg startet med The Genographic Project for min første 12 marker y-DNA test som gav meg min Y Haplogruppe plus de 12 allele verdiene. https://www3.nationalgeographic.com/genographic/Men da jeg fant ut at det var FamilyTreeDNA som gjorde testen brukte jeg dem da jeg utvidet testen til 37 allele verdier og også for min mtDNA test. Da de allered hadde mitt 'sample' fra Genographic Project trengte jeg ikke å sende noe nytt sample. [url="http://www.familytreedna.com/>http://www.familytreedna.com/Da jeg fant ut at jeg var i en minoritets Haplogruppe, N3, tok jeg en tilleggtest med Ethnoancestry for å finne den sub-cladden jeg tilhørte. (Jeg er N3a, dvs ca 20 generasjoner tilbake var min paternal ane sikkert nok i Finnland/West Sibir!!) http://www.ethnoancestry.com/Som du sier er disse testene ikke billig. Med FTDNA er en 12 marker test idag USD149, 37 marker USD259 og mtDNA HVR1 USD129 og HVR1 plus HVR2 USD189. Det er litt billigere hvis du tar de to sammen eller hvis du er i en 'etternavnsgruppe'.Jeg fikk god servise fra FamilyTree og kan anbefale dem, men hvis du syner det er for dyrt kan du jo se på Sorenson Molecular Genealogy Foundation.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.