Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Sten Høyendahl

[#56603] Svenke-Rånås/Bagge-Rånås/Hake-Rånås i Trømborg, Eidsberg sogn

Recommended Posts

Gjest Sten Høyendahl

Hovord Torstensen måtte 24. juni 1578 møte for herredagen i Oslo, da Christoffer Holtesen hadde innstevnet ham og hans medarvinger for hans lodd og part i Søndre Rånås som Torsten Svendsen, hans far, hadde inne hos seg. Christoffer la fram brev og vitnesbyrd, og hevdet at han burde få arv etter hans morfars mor.Hovord står i 1593 som bruker på en av Rånås-gårdene. Først et stykke ut på 1600-tallet ble det vanlig å bruke Svenke-Rånås, Bagge-Rånås og Hake-Rånås i skriftspråket for å holde gårdene fra hverandre. På alle kart jeg p. t. har tilgjengelig, er gårdsnavnene bare oppgitt som Rånås.Er det noen med lokalkunnskap om Trømborg som kan fortelle hvilken av disse tre gårdene som lå lengst sør, og som da trolig er identisk med Søndre Rånås anno 1578?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Rønnaug Wergeland Krog

Hei, utfra matrikkelnummer og kartsøk er det Hake-Rånås som ligger lengst sør i hvert fall. Hake-Rånås har gnr. 133, Lille-Rånås gnr. 134, Bagge-Rånås gnr. 135 og Svenke-Rånås gnr. 136. Vil du ha gode kart, så kan du gå inn på hjemmesiden til Eidsberg kommune og velge kart. Der kan du også velge flyfoto. Mvh Rønnaug Wergeland Krog

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Sten Høyendahl

Takk skal du ha, Rønnaug! Akkurat nå lyser det 'Error' over hele Eidsberg kommune, men det varer vel ikke evig.Etter hva du sier er det mest sannsynlig at Hovord hørte hjemme på Hake-Rånås. Av de to andre 1593-brukerne er det mye som taler for at Ole hørte hjemme på Svenke-Rånås, og i så fall står vi igjen med Tord på Bagge-Rånås - vel identisk med Tore Rånås som forseglet kongehyllingen i 1591 (men med defekt segl).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Sten Høyendahl

Jeg ser at også Lille-Rånås nå er matrikkelgård, men den er ikke nevnt før i landskatten 1612 som ødegård, og da med Anders som bruker.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.