Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Willy Solli

[#56836] Omkomne sjøfolk

Recommended Posts

Gjest Willy Solli

Hvor henvender man seg for å finne arkiv over omkomne sjøfolk i utenriks fart ? Den tiden som er aktuell, er årene mellom 1900 og 1905.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Jeg tror ikke du kan regne med å finne et samlet arkiv overdisse. Innrulleringssjefene mottok meldinger om døde sjøfolk som var innrullert i norske protokoller, og opplysningene skal være ført inn i disse. Melding ble sendt til soknepresten på sjømannens hjemsted. Rederiene skulle få hjem eiendeler, og få disse videre til arvingene. Skipperen sendte nok oftest et brev til de pårørende for å fortelle om hva som hadde skjedd. Meldinger fra norske utenriksstasjoner om dødsfall ble sendt Utenriksdepartementet, og derfra videresendt lokale norske myndigheter.De som det er vanskeligst å finne noe om er norskfødte sjøfolk på utenlandske skip. Der er det vel bare unntaksvis det blir sendt meldinger til Norge.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Lars Maersk Hansen

Hvis de er påmönstret i Danmark vender man sig til pågäldende landsarkiv. I LA for Köbenhavn Själland og Lolland Falster findes F eks Mönstringskontoret i Köbenhavn hvor der findes oplysning om i Köbenhavn påmönstrede söfolk for hvert afsejlet skib. Der findes lignende for andre byer i Danmark, oftest de lokale toldkammer- eller byfogedtregistre. Tilsvarende findes i andre lande. For Danmark kan man söge på daisy og se hvad for sager der findes i de forskellige arkiver: http://www.daisy.sa.dk/

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Willy Solli

Takk for det, Lars. Vedkommede jeg spør etter, var fra Trøndelag, og en må derfor nesten anta at han mønstret ut fra Trondheim. Han omkom etter sigende i 1903, men på hvilken måte er ukjent. Det kan jo godt ha vært totalforlis, som andre ting. Det som er sikkert er at han var matros i utenriksfart Willy

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.